Klimat.

2018-12-06 08:55
  • Klimataktivister demonstrerar mot Donald Trump utanför Vita Huset i Washington, USA.  Bild: Susan Walsh/AP
    Klimataktivister demonstrerar mot Donald Trump utanför Vita Huset i Washington, USA. 
  • Under G20-mötet i Buenos Aires i förra veckan var Donald Trump den enda av världens ledare som vägrade skriva under ett gemensamt uttalande om klimatförändringarna.  Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP
    Under G20-mötet i Buenos Aires i förra veckan var Donald Trump den enda av världens ledare som vägrade skriva under ett gemensamt uttalande om klimatförändringarna. 
Puffetikett
Dagens ETC

De gröna protesterna mot Trump ökar i USA

Samtidigt som president Donald Trump vill ta USA ur Parisavtalet växer motståndet från den amerikanska miljörörelsen. Den senaste myndighetsrapporten visar att klimatförändringarna redan nu påverkar hela USA och det kommer få katastrofala följder om inget görs.

”En stor mängd amerikaner kommer få lida, tiotusentals liv riskeras årligen och ekonomin kommer att påverkas enormt”, säger klimatforskaren Andrew Light.

I förra veckan släpptes den årliga amerikanska rapporten National Climate Assessment.

Rapporten, som görs på uppdrag av kongressen i USA, slår fast att klimatförändringarna redan nu påverkar USA och att effekterna för såväl hälsa, land och ekonomi kommer att vara enorma om inget drastiskt görs för att minska utsläppen.

Bland annat varnar rapporten för kraftig torka, översvämningar, bränder och energibrist. Dessutom säger den att klimatförändringarna kommer att slå hårt mot den amerikanska ekonomin med förluster för hundratals miljarder dollar årligen mot slutet av detta sekel.

Rapporten tas fram i ett samarbete mellan 13 federala myndigheter, alltså den administration som president Donald Trump själv basar över.

Trots det vill inte Trump tro på resultatet.

– Jag har läst delar av den. Det är en fin rapport, sade Trump på en pressträff i förra veckan.

När han sedan fick frågan om de katastrofala följderna för klimatet och ekonomin svarade presidenten kort:

– Jag tror inte på det.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Vägrade skriva under

Två dygn senare var Donald Trump den enda av världens ledare på G20-mötet i Buenos Aires som vägrade skriva under ett gemensamt uttalande om klimatförändringarna.

Redan i juni 2017 gick Trump ut och sade att USA hade för avsikt att dra sig ur Parisavtalet. Ingenting tyder på att han lär ändra åsikt i frågan, snarare tvärtom.

Så sent som för två veckor sedan twittrade han om kylan på amerikanska östkusten och ifrågasatte den globala uppvärmningen. Och under onsdagsmorgonen twittrade han återigen om Parisavtalets ”fatala brister” apropå Macrons beslut att fördröja höjningen av bensinpriset, efter de massiva protesterna med Gula västarna i Frankrike.

– Trump är välkänd för att misstolka fakta, och att förneka klimatförändringarna är en del av det, säger Marcus Carson, senior forskare på Stockholm Environment Institute.

– Det är extremt allvarligt att en av världens mäktigaste ledare för ett av världens största länder förnekar fakta till och med när den kommer från den egna regeringens forskare. Men det är inte förvånande. Det är ideologiskt och jag förväntar mig inte någon förändring, säger Andrew Light, professor vid George Mason University och fil. doktor vid WRI:s Global Climate Program.

”Kommer bli väldigt dyrt”

De båda amerikanska forskarna menar att den senaste National Climate Assessment-rapporten är talande för hur allvarligt klimatförändringarna påverkar USA redan idag.

– Huvudbudskapet i rapporten är att om vi väntar på att ta tag i problemet så kommer det bli väldigt dyrt. Ekonomiskt och med orkaner, höjda havsnivåer, översvämningar och torka på platser vi aldrig tidigare sett det. Det är inte längre bara en projektion för framtiden, det händer här och nu och folk börjar uppleva det själva, säger Carson.

– Rapporten visar tydligt att klimatförändringarna pågår nu och att de påverkar alla delar av USA, region för region. En stor mängd amerikaner kommer få lida, tiotusentals liv riskeras årligen och ekonomin kommer påverkas enormt, säger Light.

När världen just nu samlas i polska Katowice för klimattoppmötet COP24 är det främsta syftet att omsätta Parisavtalet i praktik, att göra en regelbok av målsättningarna.

Även om USA, av tekniska skäl, inte kan lämna avtalet förr­än dagarna efter presidentvalet i november 2020 kan Trump ändå göra stor skada med effekterna av sin politik.

Mycket av Parisavtalet bygger på förtroende och ledarskap, och Trump kan dels påverka så att USA inte fullföljer sina åtaganden i enlighet med Paris samt även påverka investeringar och fördröja nationella lagar att träda i kraft.

Växande miljörörelse

Samtidigt som Trump fortsätter sitt aktiva klimatförnekande växer miljörörelsen i USA. Tunga demokratiska politiker som Alexandria Ocasio-Cortez och Bernie Sanders har åter börjat prata om en ”Green new deal”, en grön omställning av hela ekonomin. Miljöaktivister sätter press, rörelser som Sunrise Movement har dragit igång och i mellanårsvalet nyligen var miljöfrågan het på många håll.

– Miljörörelsen är definitivt starkare än jag sett den på minst 20 år och så här mycket uppmärksamhet i media har vi inte sett på väldigt länge, det är bra. Men krafterna emot är också oerhört starka, säger Andrew Light.

Han tar upp några besvikelser i mellanårsvalet, där lagförslag om koldioxidskatt, förbud mot fracking och satsningar på förnybar energi alla röstades ned på olika håll i landet.

– De blev överlistade av de stora oljebolagen som satsade enorma summor pengar för att stoppa koldioxidskatten.

De utbredda skogsbränderna i Kalifornien under hösten när 186 000 hektar brann och som tog livet av nära hundra människor beräknas ha kostat samhället uppemot tre miljarder dollar i reda skador. Inga siffror finns ännu på hur bränderna har påverkat opinionen hos folket i frågan om klimatförändringar.

– Jag tror att det kan ha påverkat en del. Det är viktigt att komma ihåg att en övervägande majoritet av amerikanska folket tror på klimatförändringarna och är beredda att anpassa sig efter dem, även om många informationskanaler gör sitt bästa för att sprida en annan bild. Det går långsamt framåt, säger Marcus Carson.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

USA drabbas hårt i klimatkrisens spår

Den fjärde National Climate Assessment-rapporten släpptes 23 november, på uppdrag av kongressen skriven av 13 federala myndigheter.

Rapportens budskap är tydligt: Klimatförändringarna påverkar redan nu varje sektor och region i USA och en fortsatt uppvärmning kommer få stora följder för hälsa, land och ekonomi.

Torkan och värmen har redan gjort att skogsbränderna har ökat markant i framför allt västra USA.

Havsnivåerna vid USA:s kuster har ökat med nära 23 centimeter sedan början av 1900-talet – och fortsatta höjningar med följder som stormar och översvämningar beräknas kosta en triljon (arton nollor) dollar i skador på infrastruktur och fastigheter längs kusterna.