Klimat.

2018-11-06 08:45
Bild: Michael Probst/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Årets ozonhål – det största på länge

Årets ozonhål är ett av de större på flera år. Men det kunde ha varit rekordstort, efter en iskall höst i stratosfären.

Vanligtvis brukar ozonhålet över Antarktis vara som störst under september. Årets klimax har nyligen passerat, och ozonhålet är bland de största på flera år.

– Det finns tecken på att en återhämtning är på gång, men den är inte så tydlig som vi förväntade oss, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI.

Den 19 oktober var ozonhålet över Antarktis 20,98 miljoner kvadratkilometer. Det är ett av de större hålen på senare år.

Men ozonhålet över Antarktis kunde ha varit ännu större. Enligt amerikanska myndigheten NOAA var förutsättningarna för ett rekord­stort ozonhål stora i år, efter en septembermånad som var iskall i stratosfären.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Det här årets kalla temperaturer skulle ha gett oss ett mycket större ozonhål om klorföreningarna varit kvar på de nivåer vi upplevde runt år 2000, säger Paul A. Newman, chefsforskare vid Nasa.

Kan vara läkt 2050

Även om återväxten av ozonet i den övre stratosfären har gått snabbare än väntat och ozonhålet kan vara helt läkt runt år 2050, så har osäkerheten ökat efter den pågående klimatförändringen som påverkar atmosfärens cirkulation och därmed transporten av ozon i stratosfären, enligt SMHI.

Montrealprotokollet, som skrevs under av nästan alla världens länder 1987, kallas ofta för en av de mest lyckade miljöåtgärder som har gjorts. I avtalet förbjuds användandet av ozonförstörande kemikalier, som kloroflorkarboner (freon) som tidigare användes i bland annat kylskåp och sprejburkar.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ozon

Ozon är en gas som förekommer naturligt i atmosfären.

Ozonet fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen.

Ett minskat ozonskikt medför att mer UV-strålning kan nå jordytan, vilket kan innebära ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverkan på immunsystemet samt påverkan på ekosystemet.

Källa: SMHI