Klimat.

2020-06-30 09:35
Aktivister på Landvetters flygplats. Foto: Pressbild/Extinction Rebellion
Aktivister på Landvetters flygplats.
Puffetikett
Dagens ETC
ETC Göteborg

Aktivister stoppade SAS-plan från att lyfta

”Inget stöd till flyget.” Det var budskapet när nätverket Extinction Rebellion på tisdagen stoppade ett inrikesplan från Stockholm till Arlanda.

Två aktivister från det systemkritiska nätverket Extinction Rebellion lyckades genom en civil olydnadsaktion på tisdagsmorgonen stoppa ett SAS-plan innan det skulle starta sin inrikesflygning mellan Göteborg och Stockholm. 

– Ja, de ställde sig upp på planet, förklarade att det de gjorde var en fredlig aktion och framförde vår åsikt om det orimliga i att ge SAS och Swedavia en massa miljarder från regeringen utan motkrav på dem gällande miljö och klimat, säger Jonas Olausson, presskontakt på Extinction Rebellion.

Enligt honom var hela aktionen över på mindre än tio minuter. De bägge aktivisterna ska ha ställt sig upp, framfört sina krav och sedan blivit eskorterade ut ur planet av vakter. Och detta utan något som helst motstånd från aktivisternas sida.

Hur reagerade övriga passagerare?

– Det jag hört är att en person ställde sig upp och skrek ”men sätt er ned, för i helvete!”, men annars verkar alla ha tagit det med ro. Våra aktivister var väldigt noga med att påpeka att det rörde sig om en helt fredlig aktion.

Vad händer nu?

– För tillfället är vi ett flertal aktivister i avgångshallen och manifesterar med sånger och skanderar rop. Vi kommer väl att vara där tills vi blir avvisade. I så fall fortsätter vi utanför, säger Jonas Olausson.

Vad tror du kommer att hända med de bägge aktivisterna från planet?

– Att de blir gripna och förhörda räknar vi med. Sen får vi se hur allvarligt man ser på brottet och om det blir skadeståndskrav.

Från SAS sida bekräftar man att händelsen ägt rum, men hänvisar i övrigt till polisen.

– Nu fokuserar vi på att hjälpa försenade passagerare att komma fram till sina destinationer, säger Freja Annamatz, pressansvarig på SAS, till Dagens ETC.

De två personerna som ställde sig upp i planet har gripits av polisen och ska förhöras. De är misstänkta för brott mot luftfartslagen, uppger polisens presstalersperson i region väst, Christer Fuxborg, för Dagens ETC. 

– Det var odramatiskt och lugnt, säger han om gripandet.

Samtidigt som aktionen på flygplanet pågick också en demonstration inne i ankomsthallen. 

– Det var inget dramatiskt där, utan de hörsammar vad vi säger och lämnar, säger Christer Fuxborg.