Klimattoppmöte.

2015-09-08 08:45
  • 1 000 människor ska springa 430 mil från Kiruna till Paris i klimatstafetten Run for your life. Bild: Jonas Esteban Isfält
    1 000 människor ska springa 430 mil från Kiruna till Paris i klimatstafetten Run for your life.
  • Emil Jensen kommer att delta i Run for your life, men vågar inte säga hur långt han kommer att springa. ”Jag har alltid varit långdistanslöpare vid sidan av mitt artisteri, men har haft en skada i hälsenan under sommaren."
    Emil Jensen kommer att delta i Run for your life, men vågar inte säga hur långt han kommer att springa. ”Jag har alltid varit långdistanslöpare vid sidan av mitt artisteri, men har haft en skada i hälsenan under sommaren."
  • Lisa Färnström är konstnärlig ledare för Run for your life.  Bild: Sabina Larsson.
    Lisa Färnström är konstnärlig ledare för Run for your life.

1 000 personer ska springa 430 mil för klimatet

1 000 personer ska springa 430 mil från Kiruna till klimattoppmötet i Paris. I november är det dags för Run for your life, en gigantisk stafett och ett konstprojekt. Den ska inspirera oss alla att ta större klimatansvar, hoppas initiativtagarna på Riksteatern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I december möts världens ledare i Paris för att förhandla om klimatet. Ungefär en månad tidigare, 9 november, startar en gigantisk stafett uppe i Kiruna. Den kallas Run for your life och deltagarna ska springa hela vägen ned till Paris och klimattoppmötet. Allt kommer att direktsändas via webben, och där kommer också deltagarnas personliga klimatberättelser att publiceras.

– Vi samlar in tusen berättelser om klimatförändringarna och så springer vi med dem från Kiruna till Paris, det är 4 300 kilometer. Det är svårt att springa så långt själv så vi måste vara flera. Det är 1 000 personer som springer några kilometer var dygnet runt i 21 dygn, säger Lisa Färnström, regissör på Riksteatern och konstnärlig ledare för projektet.

Större klimatansvar

Målet med projektet är att uppmana makthavare och jordens befolkning att ta större klimatansvar och rekrytering av deltagare i flera länder pågår just nu. Fler kända personer som skådespelaren Lena Endre, fotografen Elisabeth Olsson Wallin och musikern och Dagens ETC-krönikören Emil Jensen kommer att delta i stafetten. Emil Jensen gjorde en cykelturné för några år sedan och säger att det känns som ett naturligt steg att nu springa för klimatet.

– Det känns som att klimatfokuset senare år handlat väldigt mycket om individ och konsumtion, hurtiga tillrop om klimat­smarta quickfixtips men nu äntligen även börjat handla om vad vi gemensamt kan göra för att sätta press på makthavare, nationer och storföretag. Viktigast tror jag är att vidga frågan. Miljöfrågor är inte bara gröna frågor så att säga. Det handlar om fördelningspolitik, rättvisefrågor och jämlikhet. En förestående klimatkatastrof kommer innebära ytterligare flyktingkatastrofer. Synliggör vi detta blir det mer konkret och förmodligen lättare för fler att engagera sig i det, säger Emil Jensen.

Trots att stafetten bara har plats för tusen föranmälda deltagare är förhoppningen att många fler ska ansluta spontant längs med vägen.

– Vi hoppas att folk ska ansluta sig och springa bredvid och att det kommer att vara en ganska stor grupp människor som springer, säger Lisa Färnström.

Engagerad sedan tidigare

Hon har varit engagerad i miljörörelsen länge och genomfört flera konstprojekt med koppling till klimatet tidigare.

– Jag tänker att konstens roll kan vara att prata om det som pågår och jag tänker att klimatfrågan behöver den existentiella och emotionella dimensionen. Det är inte så stor skillnad på att göra konst om klimatet mot att göra konst om till exempel feminism eller antirasism eller vad det kan vara. När man väl föresatt sig för att göra något gäller det att hitta formen, och vi tyckte stafetten var en bra form för de här berättelserna.

Kommer ni att göra något särskilt när ni kommer fram till mötet i Paris?

– Det är hemligt fortfarande så det kan jag tyvärr inte berätta för dig. Ledsen för det.

 

Fakta

• Run for your life är ett konstprojekt intierat av Riksteatern. 1000 personer ska springa i stafett från Kiruna till Paris under perioden 9–30 november. Hela loppet kommer att direktsändas via webben och där kommer också deltagarnas egna, personliga klimatberättelser att publiceras. Rekrytering till loppet pågår just nu och sista anmälningsdag är 15 oktober. Riksteatern samarbetar med en rad olika organisationer i projektet, bland annat: Greenpeace, Jordens vänner, Naturskyddsföreningen, PUSH Sverige, Världsnaturfonden WWF, Fredrika Bremer Förbundet, 350.org, Vårruset och Supermiljöbloggen.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar