I maj träffades den ukrainska solcellsparken Merefa av en rysk missil. 416 solpaneler skadades – men bara några dagar senare var parken åter i bruk. Hur är det möjligt?
– Den är inte tillbaka i full fart. Parken har en kapacitet på 3,9 megawatt och producerar nu cirka 1,9 megawatt. Men i och med att solcellsanläggningar är utspridda över ett stort område så kan man inte med ett enskilt vapen orsaka stor skada. I detta fall kostade nog vapnet mer än de solceller som förstördes. Det är olönsamt att försöka förstöra solcellsparker. Skjuter man missiler mot exempelvis kol- eller kärnkraftverk åstadkommer man mer skada, dels för att man slår ut ett helt verk, dels för att det finns en massa lagrad energi som förstörs och som kan orsaka stor skada.
Är solkraftsparkernas tålighet mot missilattacker något man bör ta i beaktande vid omställningen till grön energi?
Det är en stor fördel. Solcellsparker är inte sårbara på samma sätt som stora konventionella kraftverk. Jag tror inte att man har tänkt på det tillräckligt mycket utan detta är ett av de första exemplen där just denna fördel har blivit väldigt tydlig.
Vad kan vi lära oss av detta?
– Att energisystem baserade på sol-, vind- och bioenergi är mer robusta och svårare att förstöra i krig. Framför allt vind- och solkraftsparker är mer utspridda och därför dyrare och svårare att förstöra. Utifrån bilderna på Merefa ser man så tydligt att det är svårt att åstadkomma stor skada. Då är det är bättre att ge sig på andra typer av kraftverk