I dagens konsumtionssamhälle anses plastpåsen vara en av de största miljöbovarna. Eftersom det tar flera hundra år för naturen att bryta ner plast drabbas både djur- och växtriket av nedskräpningen som pågår runt om i världen.
I Sverige är en av de vanligaste påsarna som hamnar i naturen de som kommer från Systembolaget. Det statliga bolaget sålde drygt 86 miljoner bärkassar under 2013. I och med att själva produkten som placeras i påsarna ofta förtärs utomhus – åtminstone under vår och sommar – är bärkassarna en återkommande syn i parker, på gator och torg och klippor och stränder.
Men något mål om att minska antalet sålda bärkassar finns inte, berättar Helena Paues, biträdande presschef på Systembolaget. Inte heller arbetar Systembolaget konkret med att förebygga eller förhindra att påsarna hamnar i naturen. Det som finns är en liten uppmaning längst ner på påsarna att inte slänga dem i naturen.
Varför använder ni överhuvudtaget plastpåsar i ställe för något miljövänligt alternativ?
– Vi har gjort försök med andra kassar, i nylon och i bomull, men intresset från konsumenterna har varit väldigt lågt.
Ni har ingen plan på att göra textuppmaningen på påsarna större eller informera konsumenterna om vad som händer om plasten hamnar i naturen?
– Det har vi faktiskt inte diskuterat. Men det är klart att det är någonting vi skulle kunna titta på, säger Helena Paues.
Den senaste statistiken (för år 2010) visar att varje europé i genomsnitt använder 198 påsar per år – det vill säga nästan 100 miljarder påsar totalt för EU som helhet. Av dessa räknar EU-kommissionen med att runt åtta miljarder slinker undan avfallshanteringssystemen och hamnar någonstans i naturen, framför allt i Europas hav, sjöar och vattendrag. Enligt miljökommissionären Janez Potocnik handlar det om ”enorma miljöskador” , inte minst eftersom nedskräpningen pågår år efter år.
17 kilo plast i magen
I fjol spreds nyheten om en kaskelot som hittats död utanför Spaniens kust. Valen hade 17 kilo plast i magen – 58 olika plastbitar i olika storlekar. Det finns gott om liknande fall med djur som påträffats döda med stora mängder plaster i sig. I en rapport från EU-kommissionen framgår exempelvis att 94 procent av alla fåglar i Nordsjön lär ha någon form av plast i magen.
Just EU-kommissionen är en aktör som gjort flera försök att ta tag i problemet med plastnedskräpning.
– Vi vidtar åtgärder för att lösa ett mycket allvarligt och högst påtagligt miljöproblem, förklarade Potocnik i höstas i samband med att EU-kommissionen presenterade ett förslag om att minska antalet plastpåsar som säljs i EU.
Enligt förslaget måste EU-länderna motverka användningen av tunna plastkassar på det sätt de anser lämpligt. Det kan handla om att sätta upp nationella minskningsmål eller införa förbud och avgifter.
Enligt EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) finns det länder, bland annat Irland, som snabbt lyckats få ner användningen av plastpåsar. Det talar, menar Lövin, för att EU-kommissionens förslag skulle kunna göras ännu vassare.
– Plast i världshaven är ett jätteproblem som vi måste lösa. Det är därför väldigt förvånande att höra att Systembolaget inte ens verkar ha tittat på frågan. Precis som de har i uppdrag att informera om alkoholens skadeverkningar borde de rimligen ta ansvar även för sina plastpåsar, säger Isabella Lövin.
Läs mer om den stora påssjukan:
Del 1: ”Systembolaget borde ta ansvar för påsarna”
Del 2: "Vi hittar väldigt mycket plast i naturen"
Del 3: ”Vi förgiftar oss själva med alla plaster”