Hoppa till innehållet

Frankrike

Framtidens vin kan smaka brandrök

”Klimatkris och bränder är ett stort hot mot bönder och vinodlare”, säger vinkännaren Fredrik Schelin.

”Klimatkris och bränder är ett stort hot mot bönder och vinodlare”, säger vinkännaren Fredrik Schelin.

Bild: Privat

Dagens ETC

De omfattande bränderna i Sydeuropa har slagit hårt mot vinregionerna. Vissa producenter har förlorat nästan hela sina skördar, medan många andra riskerar att drabbas av rökskador.

– Röken tränger in i druvorna och förändrar vinets karaktär, säger vinkännaren Fredrik Schelin.

Kommentera

Fredrik Schelin räknas som en av Sveriges främsta vinexperter och har under åren besökt vingårdar över hela världen. Han har på nära håll sett hur klimatkrisens extrema väderhändelser påverkat vinproducenter. Och de senaste månaderna har situationen i Sydeuropa varit värre än någonsin.

– Så här illa har det inte varit tidigare, säger han och syftar på de massiva skogsbränder härjat och fortsatt härjar i länder som Spanien, Frankrike, Italien och Portugal. 

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.