Klimat & Miljö

Striden rasar om Sveriges gröna guld

Den stora stötestenen mellan Sveriges linje och EU-kommissionens är referensnivån för när avverkningen av skog ska anses vara en belastning för klimatet och hur den gränsen ska sättas.
Den stora stötestenen mellan Sveriges linje och EU-kommissionens är referensnivån för när avverkningen av skog ska anses vara en belastning för klimatet och hur den gränsen ska sättas. Bild: Bild: Robert Granström/TT

Dagens ETC. Det har beskrivits som en kamp för Sveriges ”gröna guld”. Rädslan är att EU-kommissionen med byråkratisk klåfingrighet kommer hindra den framväxande gröna ekonomin.

Å andra sidan målas Sverige upp som en klimatbov som sätter industrins intressen före klimatet. I höst avgörs i Bryssel den komplicerade striden om skogens klimatpåverkan.

Tidigare har produktion av biomassa från skogen för till exempel bioenergi och träprodukter inte varit en del av EU:s bokföring av utsläpp. Men för att få en rättvisande bild ska nu både utsläpp och upptag av växthusgaser från skogen och annan markanvändning föras in i EU:s utsläppsmål för 2021–2030 jämte utsläpp från bilar och små industrier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser