Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Striden rasar om Sveriges gröna guld

Den stora stötestenen mellan Sveriges linje och EU-kommissionens är referensnivån för när avverkningen av skog ska anses vara en belastning för klimatet och hur den gränsen ska sättas.
Den stora stötestenen mellan Sveriges linje och EU-kommissionens är referensnivån för när avverkningen av skog ska anses vara en belastning för klimatet och hur den gränsen ska sättas. Bild: Bild: Robert Granström/TT

Dagens ETC.

Det har beskrivits som en kamp för Sveriges ”gröna guld”. Rädslan är att EU-kommissionen med byråkratisk klåfingrighet kommer hindra den framväxande gröna ekonomin. Å andra sidan målas Sverige upp som en klimatbov som sätter industrins intressen före klimatet. I höst avgörs i Bryssel den komplicerade striden om skogens klimatpåverkan.

Tidigare har produktion av biomassa från skogen för till exempel bioenergi och träprodukter inte varit en del av EU:s bokföring av utsläpp. Men för att få en rättvisande bild ska nu både utsläpp och upptag av växthusgaser från skogen och annan markanvändning föras in i EU:s utsläppsmål för 2021–2030 jämte utsläpp från bilar och små industrier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 99 kr

Från

Spara 603 kr och läs ända fram till vår.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser