Kolkraftverket i Ratcliffe on soar har funnits i mer än ett halvt århundrade och brukar inte sällan beskrivas som en bit av Storbritanniens själ. I alla fall av dess försvarare som brukar skryta om att verket kan skapa nog med el för en miljard koppar te varje dag.
56 år efter att det startades ska det nu läggas ner. Många, däribland Storbritanniens klimatrörelse, anser dock att kolkraftverket gärna hade fått stänga för flera decennier sedan. Vad som spottats ut ur Ratcliffe on soar i nästan ett halvt århundrade är nämligen en katastrof för klimatet och experter är rörande eniga om att nedläggningstakten av kolkraften är alldeles för låg.
Förra året räknades kolkraften bara generera en enda procent av Storbritanniens el, enligt tidningen The Guardian. Ratcliffe on soar är det sista att stänga i en rad av kolkraftverk som antingen har lagts ner helt eller sadlat om för att kunna producera annan sorts el.
"Enorm lättnad"
Sedan beslutet togs har positiva utrop hörts från stora delar av europeisk klimatrörelse.
– Det är en enorm lättnad. Det är en stor börda som har lyfts bort. Vi insåg inte hur tung den bördan har varit under de senaste 20 åren, säger Alyson Austin på Friends of the earth, den brittiska varianten av Jordens vänner.
Hon får medhåll från miljö- och klimatanalytikern Frankie Mayo. Han anser att Storbritannien har genomfört "något enormt" genom att på "förvånansvärt kort tid" lyckas omvandla sitt energistsystem – från att vara en stor förorenare till ett system där förnybara energikällor frodas.
– Nu börjar den kolfria eran i Storbritannien, skriver han en kommentar på Ember, en sajt som rapporterar om alternativa energikällor.
Fossilgasen störst
Men han poängterar samtidigt att det finns mer att jobba på. Inte minst för att minska landets stora behov av fossilgas – energikällan som fortfarande är den överlägset största i Storbritannien.
Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, säger till Dagens ETC att Storbritannien – liksom EU – borde stängt ned kolkraften för längesen.
– Men att det nu händer är en historisk milstolpe och ytterligare ett bevis på att vi kan lämna föråldrad och smutsig energi bakom oss och istället satsa på förnybara rena källor till energi, samtidigt som vi bygger moderna starka samhällen. Fortfarande är kolkraftverk kvar i bruk i flera EU-länder, däribland Tyskland och Polen. Nu måste krafttag tas för att snabba på omställningen, så att de sista kolkraftverken stängs ned även här.
Storsatsning på ny kärnkraft
Det är inte bara kolkraftverk som stängs i Storbritannien. Vid slutet av detta år ska sammanlagt 40 kärnkraftsreaktorer ha avvecklats, rapporterar Sveriges natur. Och flera av dem stängs tidigare än planerat.
Samtidigt vill den brittiska regeringen storsatsa på nya kärnkraftverk som enligt plan ska producera en fjärdedel av landets energi 2050. Kritiska röster påpekar dock att kärnkraften tar på tok för lång tid att bygga för att satsningarna ska kunna hjälpa landet att klara sina klimatmål till 2030.