De privata bankernas finansiering av de största företagen i fossil-branschen ökade från 104 miljarder dollar år 2016 till 115 miljarder dollar under 2017, en ökning med elva procent. Detta trots att förnyelsebar energi blir allt billigare. Det visar en ny studie genomförd av några av världens största miljöorganisationer: Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Sierra Club, och Honor The Earth. Organisationerna har granskat 36 av världens största banker från USA, Kanada, Europa, Kina och Japan.
Ökning med 111 procent
Ökningen beror framför allt på större investeringar i oljesand. Dessa ökade med 98 miljarder dollar vilket innebär en ökning på 111 procent. Detta innebär att oljesand nu har passerat kol som det fossila bränsle som det sker mest investeringar i. Framför allt är det storbankerna Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank och JP Morgan Chase som ligger bakom den ökade finansieringen, vilket gör att dessa banker nu är de smutsigaste i världen, enligt rapporten.
– I en tid när några europeiska banker som BNP Paribas och ING antar riktlinjer som begränsar sin utlåning till några av de värsta fossila bränslena, går amerikanska och kanadensiska banker bakåt. Om vi ska ha någon chans att stoppa katastrofala klimatförändringar måste det i stället för expansion ske en fullständig utfasning av dessa farliga energikällor. Bankerna har ett ansvar för detta, säger Alison Kirsch, koordinator för energiforskning på Rainforest Action Network.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Investeringarna i oljesand är en avgörande faktor. Om dessa räknas bort från statistiken i undersökningen, syns istället en minskning med 17 procent av stödet till fossilbranschen. Framställningen av flytande bränsle från oljesand kräver flera gånger mer energi än konventionell framställning av råolja. Förutom energikrävande ångning och raffinering byggs oljeledningar för transport av oljesand, såsom Keystone XL och Dakota Access, som i sin tur påverkar människor och miljö.
– Fortsatt finansiering av fossila bränsleprojekt och infrastruktur som ledningar för oljesand undergräver all trovärdighet
gällande både klimat och
mänskliga rättigheter, säger Diana Best, kampanjledare på amerikanska Greenpeace.