Gruvan ska börja byggas i början av nästa år och ligger i Cumbria, ett område i nordvästra England. Tanken är att kolet som ska brytas ska användas till stålindustrin och inte till energiförsörjning, vilket förespråkare av gruvan har använt som argument. Greenpeace UK menar dock att det argumentet inte håller.
– Logiken att det skulle vara bättre att använda kolet till stålindustrin går inte ihop. Stålindustrin, precis som i stort sett alla industrier, måste också gå mot ett nollutsläppsmål fort och flera andra stora stålproducenter har redan lämnat sådana löften, säger Doug Parr, som leder Greenpeace UK:s forskningsteam.
West Cumbria Mining, som är företaget som står bakom satsningen, uppger att gruvan kommer kosta drygt 2 miljarder kronor att bygga och skapa 500 arbetstillfällen. Liberaldemokraten Tim Farron, tidigare ledare för partiet under åren 2015 till 2017, försökte stoppa bygget men hans överklagande avslogs. Han har till tidningen Independent kallat beslutet ”en stor spark i ansiktet på kampen för att rädda klimatet”.
– Cumbria har så många möjligheter till att utvinna energi ur förnybara källor som vatten, vind och sol så vi borde verkligen inte ta det här steget tillbaka och öppna en ny kolgruva, säger han vidare till tidningen.
Greenpeace UK tror att även om gruvan kan ses som ett lyft för området på kort sikt kommer man inse efterhand att beslutet var felaktigt.
– Det kommer bli en enorm kostnad för den lokala ekonomin i det långa loppet. Om du inte tar klimathotet på allvar så tar man inte heller de liv och jobb som påverkas av det allvar, säger Doug Parr.
Det är den konservativa majoriteten som har röstat igenom tillståndet och Trudy Harrison, konservativ parlamentsledamot, kallar beslutet för fantastiskt.
– Det är av yttersta vikt att den här förändringen går igenom och jag är glad över att det sunda förnuftet har segrat, säger hon till The Independent.
Något som har fått Greenpeace att gå i taket.
– Myndigheterna verkar agera som om klimathotet bara är ännu en fråga att bocka av från den politiska dagordningen samtidigt som man fortsätter som vanligt, säger Doug Parr.
Gruvan i Cumbria förväntas stå klar och vara i drift år 2022.