Avverkningsanmälan för tre skogsområden på Ornö kom in i november från markägaren och grevinnan Margareta Stenbock von Rosen. De tre områdena är sammanlagt 23 hektar stora. Skogen i fråga är känd som en ”trollskog” med gamla tallar, blandat med björk, sälg, asp och hassel. När planerna blev kända gick boende på ön samman med Haninge Naturskyddsförening för att stoppa avverkningen. När Skogsstyrelsen som väntat godkände avverkningen var Naturskyddsföreningen förberedd och överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen.
Skyddsvärda arter
Under tiden fick kampanjgruppen tillsammans med flera lokala föreningar Haninge kommun att genomföra en inventering av skogens naturvärden. Inventeringen visade att det finns flera utrotningshotade arter i området vid Breiviksnäs. Undersökningar organiserade av föreningen Skydda skogen hittade ytterligare skyddsvärda arter i de två andra områdena söderut.
Medel för att rädda skogar
I mars meddelade Mark- och miljödomstolen beslut om inhibition, alltså ett tillfälligt stopp av de planerade avverkningarna.
– En seger i domstol går inte att förneka. Vi får dock inte glömma att det är feodaladelns muskler vi kämpar emot. Försiktig positivism är ordet, säger Leonard Brunner, ekolog och Ornöbo och en av de mest drivande i frågan, till Natursidan.
Kampanjgruppen har fått stöd från många olika delar av Sverige, inte minst i form av juridisk hjälp.
– Organisering, protester, opinionsbildning, naturvärdesinhämtning, juridik och överklaganden är medel som kan rädda en skog. Vi behöver mer av allt, säger han.
Efter Mark- och miljödomstolens beslut om tillfälligt stopp krävs det en utförlig inventering av områdena innan någon avverkning kan sättas igång.