Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Därför kostar ekomaten mer

Erika Olsson driver en KRAV-certifierad kretsloppsgård i Sörmland. Hon föder bland annat upp Linderöd- och Mangalitzagrisar, och anser att livsmedel som producerats under förhållanden som inte är tillåtna i Sverige, inte borde få säljas här .
Erika Olsson driver en KRAV-certifierad kretsloppsgård i Sörmland. Hon föder bland annat upp Linderöd- och Mangalitzagrisar, och anser att livsmedel som producerats under förhållanden som inte är tillåtna i Sverige, inte borde få säljas här . Bild: Bild: Elisa Olsson

Dagens ETC.

Ekomatens andel av daglig­varuhandelns försäljning fortsätter att minska. Mindre marknadsföring pekas ut som en anledning. En annan kan vara handelns kraftiga påslag på priset. – Vi ekobönder får väldigt lite mer betalt. Det stora påslaget sker generellt i förädlings-, grossist- och handelsledet. Det är vår upplevelse, säger Erika Olsson, ord­förande för föreningen Ekologiska Lantbrukarna.

EU:s mål är att den ekologiska livsmedelsproduktionen ska öka från 8 till 25 procent år 2030. I Sverige ska 30 procent av jordbruksmarken brukas ekologiskt senast 2030, om regeringen får som den vill. År 2020 var motsvarande siffra 20 procent, en minskning jämfört med året innan. Detta trots ett stort intresse för ekologisk mat, inte minst om den är svensk och närproducerad. Det vittnar den ökande direktförsäljningen över nätet och gårdsförsäljningen om.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00