Dagens ETC
Dagens ETC har samlat nio svar - se vad bland andra Saga Becker, Hans Linde och Asynja Gray tycker.Carolina Hemlin, chefredaktör Ottar
– Vridningen av politiken och samhället i en alltmer nationalistisk riktning, både i Sverige och globalt. Rasism, och ett legitimerande av högerpopulistiska idéer och språk bland politiker och i medierna påverkar hbtq-personers rättigheter och möjligheter negativt, och underblåser homofobi och hbtq-hat. Allt hänger ihop.
– En annan viktig fråga är unga hbtq-personers ohälsa i Sverige, att du blir mer utsatt för hot, våld och diskriminering än andra unga om du är hbtq-person, vilket flera undersökningar visar. Det leder till stort lidande för många unga, självmordsbenägenheten är jättehög. Detta borde politiker ta på allvar och jobba hårdare för att förändra.
Sigrid Aliki, jurist och ledarskribent för Dagens ETC
– Om hbtq-rörelsen vill vara en bred social rörelse behöver den sträva efter mer än formella rättigheter. Möjligheten att till exempel gifta sig är såklart viktig, men som jurist ser jag en fara i ett ensidigt rättighetsfokus. Tillgången till äktenskap i sig förändrar ju inte nödvändigtvis de strukturer som påverkar hbtq-personer negativt.
Alfie Martins, ordförande för Transföreningen FPES
– Det går nästan inte att välja en enda fråga, men mycket bottnar i vanligt hyfs och bemötande. Alla stora frågor trillar tillbaka till detta, det gäller allas lika värde och mänskliga rättigheter. Blir du inte bemött med respekt för din kropp, ditt namn eller din identitet så finns det inte mycket att bygga på. Det viktigaste för samhället att ta tag i är att visa respekt för alla, sedan spelar det ingen roll om de är transpersoner, nysvenska, ursvenska eller samer.
Asynja Gray, festfixare och DJ
– I en tid när alla formella hbtq-rättigheter är uppnådda och de strukturella ojämlikheterna och orättvisorna i samhället samtidigt ökar, är det svårt att tala om EN viktig lhbtq-fråga. Som svart flata och mamma är jag oroad över den ökade rasismen och homonationalismen i Sverige och Europa. De vita medelklassbögarnas erfarenheter kan inte vara utgångspunkten för en politik som värnar situationen för rasifierade, migrerade, fattiga, kvinnor eller transpersoner – det vill säga majoriteten av lhbtq-communityt.
Linus Fremin, journalist och genusvetare
– Det finns många viktiga hbtq-politiska frågor. En särskild är att bekämpa de homofoba och transfoba hatbrotten som är oroande många. En annan är att fokusera på transpersoners hälsa och vård, där det finns mycket som behöver förbättras.
Hanna Alvage, krönikör I Dagens ETC
– Den psykiska hälsan hos unga hbtq-personer. Att den fortfarande är så dålig, och så mycket sämre än andra gruppers, säger något om vårt samhälle och om vad vi som vuxna hbtq-personer normaliserat oss in i för att få plats. Vi som överlevde ungdomsåren, vill säga.
Saga Becker, skådespelare
– Jag tänker att vi har två viktiga politiska frågor när det kommer till hbtq i dag som jag tycker är viktigast. Vi har den ökade psykiska ohälsan bland yngre hbtq-ungdommar och vi har över världen en flykting- och asylpolitik som hårdast drabbar de hbtq-personer som är på flykt. Så de viktigaste frågorna enligt mig är hur vi ska lösa dessa problem, hjälpa och stötta varandra.
Hans Linde, riksdagsledamot Vänsterpartiet
– Den nya asyllagen som en bred majoritet i riksdagen antog 21 juni slår stenhårt mot hbtq-flyktingar. Vi vet att många fler hbtq-personer nu kommer avvisas till länder där de riskerar förföljelse, fängelsestraff och till och med mord. Samtidigt ser vi att hbtq-flyktingar allt för ofta inte bemöts med kunskap och respekt på sina boenden, av Migrationsverket och av sina tolkar. Så den viktigaste hbtq-frågan just nu är tveklöst att försvara asylrätten för hbtq-personer.
Frida Sandegård, förbundsordförande RFSL
– RFSL vill se permanenta uppehållstillstånd till asylsökande hbtq-personer. Så kallade ”säkra länder” är inte säkra för hbtq-personer eftersom de riskerar förföljelse, tortyr och avrättning på grund av lagstiftning som förbjuder homosexuella handlingar och transpersoners könsidentitet och uttryck. På Migrationsverket verkar det ske en återgång i praxis där flera får avslag för att de inte kan ”göra sannolikt” att de är homosexuella, som i ett fall då en person fick avslag för att den inte kände skam över sin sexualitet och därför inte sannolikt var homosexuell.
– RFSL prioriterar också transpersoners hälsa. Siffror visar att transpersoner i Sverige i betydligt högre grad än cis-personer lider av psykisk ohälsa, särskilt unga transpersoner. Bland annat måste resurser till könsbekräftande vård stärkas och köerna för vården kortas.
Vill du fortsätta?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren
Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Detta kanske också intresserar dig

Splitternya Brå-chefen sågas av minister

Ministern om dåliga tandhälsan bland barn på Sis-hem: ”Oacceptabelt”

Här är nazistgruppen som ministerns anhörige gått med i

Melker, 9, sliter ut sitt hår och har slutat prata – utredningen dröjer ett år

Söder och Åkesson skrev ”tiggarbrev” till extremister
