Den senaste veckan har debatten om näthat aktualiserats sedan handbollsspelaren Linnéa Claessons Instagramkonto, assholesonline, blivit omskrivet. På kontot hänger hon ut män som på olika sätt trakasserat henne på sociala medier.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Mina Dennert är journalist och grundare av #jagärhär, gruppen som fungerar som en organiserad motpol till hat i kommentarsfält på Facebook. Genom gruppen har Mina blivit en slags talesperson för hur hat kan bemötas mer konstruktivt.
– Jag tänker att näthatare egentligen är helt vanliga människor och att de ska bemötas så. Sedan beror det på situationen. Man måste ha olika strategier för olika sorters hat. (Se faktaruta.)
Vad kan göras för att bidra till ett vänligare klimat på sociala medier?
– Man kan föregå med gott exempel. Stötta den som blir utsatt och stötta andra som säger emot.
Hatet tystar
#jagärhär engagerar idag omkring 50 000 personer, med målet att gå in i hatfyllda kommentarsfält och stå enade för öppenhet och respekt. Mina Dennert menar att det lätt blir de som hatar som sätter agendan och att vanliga människor tenderar att tystna, och att det därför är viktigt att ta diskussionen.
– Jag tror absolut att det är viktigt att vara den som säger ifrån. De som håller på med ”alternativa medier” är väldigt framgångsrika och det har skrämt bort folk. Det viktiga är att ta tillbaka de gemensamma utrymmena. Det är ju ingen slump att vissa inte får komma till tals, det är alltid samma människor.
"Man måste protestera"
Magdalena Ribbing är folkvettsexpert i Dagens Nyheter. Hon framhåller att det krävs ork för att ta sig an näthat.
– Man måste protestera, men jag vet ju också hur det blir när man protesterar –det är ofta meningslöst och hatet kommer tillbaka, eftersom någon alltid ska ha sista ordet.
Själv har hon funderat på ett lite mer radikalt förhållningssätt.
– Egentligen undrar jag, utan att jag har någon forskning bakom mig när jag säger det, om man kanske bara skulle börja att iskallt strunta i vad folk säger, bara låta det vara och låta folk säga vad de vill. Att helt enkelt bara släppa det.
"Inte tolerera kränkningar"
Magdalena Ribbing anser att ett av de värsta oskicken på nätet är att sprida lögner och fejknyheter.
– När jag var ung journalist var det otänkbart att man påstod någonting om någon om man inte visste att det var sant eller hade kollat fakta först.
När är det okej att bli arg på sociala medier?
– Om det gäller sexistiska, rasistiska och icke-demokratiska saker så är det okej att resa sig upp och gå i bildlig mening. Det är klart att man inte ska tolerera kränkningar.