Kommunal
Lisa Bengtsson, tredje vice ordförande:
Att skapa sammanhållning i en orolig värld är vår allra viktigaste fackliga fråga. Arbetare och särskilt kvinnor är de som drabbas hårdast vid krig och konflikter. Vi behöver bli bättre på att skapa sammanhållning så att inte arbetare ställs mot varandra utan ser potentialen i att samarbeta. Vi måste också bli ännu bättre på att få befintliga medlemmar mer aktiva och på att organisera de som inte är med i facket, ofta unga och utrikesfödda. För mig är organisering avgörande för ett jämlikt samhälle.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande:
Jag och Byggnads kommer fortsätta vara den fackliga blåslampan i debatten. Vi är inte färdiga förrän den svenska modellen gäller för alla på svensk arbetsmarknad. Alltför länge har våra kollektivavtal blivit attackerade av både arbetsgivare och politiker. Resultatet ser vi när människor blir utnyttjade på arbetsmarknaden och får arbeta under slavliknande förhållanden och med låga löner. Våra kollektivavtal är värda att försvara, så att den svenska modellen kan bli ett skyltfönster igen.

Handels
Susanna Gideonsson, förbundsordförande:
Handels absolut viktigaste fråga är att heltid tillsvidare ska vara norm. I dag har bara tre av tio i handeln fasta heltidsjobb. Alltför många av våra medlemmar tvingas leva på deltidsanställningar och ägna tid åt att jaga extra timmar. Vi vill att heltid ska vara norm och deltid en möjlighet. Precis som det är i mansdominerade branscher. Visstider och hyvling av arbetstider är ett hot mot våra medlemmars möjlighet att försörja sig, och vi fortsätter att driva frågan för att få till en ändring i LAS.

SAC Syndikalisterna
Fanny Hökby, informationsorganisatör:
Det finns många viktiga frågor, men ett allvarligt problem på lång sikt är att facken tappar medlemmar, graden av facklig organisering i Sverige är mycket lägre än den var för ett par decennier sedan. Det finns många anledningar till det, bland annat att människor, och framför allt ungdomar, inte ser nyttan av ett fackligt medlemskap. Individualismen har ersatt det kollektiva tänkandet. Vi ser också att många ungdomar inte ens får lära sig i skolan vad fack och a-kassa är för någonting – det är en skrämmande utveckling.

IF Metall
Anders Ferbe, förbundsordförande:
Industrin i Sverige befinner sig mitt i ett teknikskifte i och med digitaliseringen av produktionen. IF Metall räds inte den nya tekniken, utan vi ser möjligheterna med den, men för att industrin ska fortsätta dra välfärdsloket så behöver vi säkerställa kompetensförsörjningen. Då krävs det att industriarbetarna får möjligheter till ökat lärande och chans att utveckla yrkeskunskaperna i takt med tekniken. Annars stannar industrin, och därmed även Sverige.

Transport
Markus Pettersson, tf ordförande:
Den största frågan för hela fackföreningsrörelsen är att vi kan vara ett verktyg för förändring. Utvecklingen av nya branscher och anställningsformer och villkor pågår ständigt. Vi måste vara förutseende kring hur vi skall tackla utmaningar för att kunna bevara den svenska modellen. I dag blir vi ofta tagna på sängen och framstår som bakåtsträvare. Vi vill utveckla Sverige, men med schysta villkor. I vår pågående avtalsrörelse är hyvling av arbetstid en av de viktigaste frågorna.

Unionen
Martin Linder, förbundsordförande:
Den stora utmaningen nu och framåt är att se till att alla som jobbar, oavsett i vilken form det sker, har bra villkor. Vår uppgift är att organisera alla som jobbar och att reglera villkoren men med de nya affärsmodeller som växer fram i plattformsekonomin och fler som jobbar som egenföretagare och egenanställda, har förutsättningarna förändrats. Vi som fackliga organisationer måste möta utvecklingen med innovation, nytänkande och mod för att lyckas med vår uppgift.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.