Klyftorna mellan unga och äldres ordförståelse har ökat. Det visar den nya boken ”Ord på prov: en studie av ordförståelse i högskoleprovet”.
David Håkansson och Anna W Gustafsson från Uppsala respektive Lunds universitet har undersökt cirka 900 000 svar från högskoleprovets ordförståelsedel år 2000–2011. Enligt studien började ungas resultat försämras år 2005.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad beror det på?
– De förändringar vi framför allt vill lyfta fram ligger i läsvanorna. Om man tittar på undersökningar på tidningsläsande så minskar det ganska drastiskt. Det är förstås inte hela orsaken, men det kan vara en av orsakerna, säger David Håkansson, docent i nordiska språk, Uppsala universitet.
Han fortsätter:
– Sedan kan man titta på inflytande från olika språk. Vi kan framför allt se att de ord som också förekommer i engelskan förstår vi mycket bättre. Engelskans ökade inflytande är en viktig faktor i sammanhanget.
Vilken roll spelar digitaliseringen?
– Vi lever i en helt annan textverklighet nu än för bara några år sedan, där vi genom digitala medier får ta del av mycket skriven text. Men det är en annan typ av texter än de som vi tidigare har mött i de traditionella medierna. Digitaliseringen är en viktig förklaring i sammanhanget.
David Håkansson poängterar att det gäller de ord som har testats i högskoleprovet, och inte den allmänna ordförståelsen.
– Man kan inte dra slutsatsen att unga kan färre ord, de kanske kan andra ord i stället. Det är viktigt att understryka.
Vilka risker finns med en minskad ordförståelse?
– Det är ord som ofta förekommer i akademiska texter, i myndighetstexter och i det offentliga samtalet. Om man har svårt att förstå dem så har man naturligtvis svårt att förstå till exempel högskolans läroböcker. Det är ett problem, men ett större problem är att man har svårare att delta i det offentliga samtalet och det gör att det i förlängningen kan bli ett demokratiskt problem.
Vad kan man göra för att komma åt problemet?
– Ett sätt är att jobba mer med text i alla ämnen i skolan så man får kontakt med de här orden. Det är genom att konfronteras med det här språkbruket som man lär sig orden.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.