Under parollen ”Det är vår tur nu” talade Jonas Sjöstedt under vänsterpartiets 1 maj-firande i Göteborg. I sitt tal gav han beskedet att det är dags för nästa steg och att vänsterpartiet nu föreslår en nationell satsning på sex timmars arbetsdag.
– Vi vill införa treåriga projekt med sex timmars arbetsdag på en arbetsplats i vartenda landsting och varenda kommun i hela Sverige. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.
Frågan har Vänsterpartiet drivit länge. Det nya är att partiet vill göra sex timmars arbetsdag till ett av sina viktigaste krav i nästa budgetförhandling.
– Vi förhandlar med regeringen om statsbudgeten och i höstbudgeten är det här vårt viktigaste krav, säger Jonas Sjöstedt.
– Jag hoppas att socialdemokratin ser sin stora chans att också ta steget mot det här. De har inte sagt något ännu om vårt förslag och den stora frågan är om de är redo. Vi är redo.
”Staten vinner”
En del av kritiken mot tidigare försök till förkortad arbetstid har varit att det är för dyrt. Men Jonas Sjöstedt tycker att det är staten som vinner i slutändan.
– Det kostar pengar, men vi skjuter till pengar i vårt förslag. Det är rimligt att staten betalar eftersom det är staten som kommer att vinna på det här. Staten vinner pengar när fler kommer i arbete och fler orkar jobba till pensionen.
Ett arbetsliv präglat av ökad intensitet, stress och högt tempo tillsammans med en svårighet att kombinera arbete med familjeliv, är faktorer som Vänsterpartiet lyfter fram som orasaker till varför förslaget är viktigt. Och partiet understryker att reformen är särskilt viktig för kvinnodominerade yrken där osäkra anställningar och deltidsarbete är vanligt.
Goda motiv
Det finns inga tecken på att S är villiga att driva frågan – men inom socialdemokratin finns ändå tunga röster som är för en förkortad arbetstid. Carina Ohlsson, förbundsordförande för S-kvinnor, tycker att förslaget på sex timmars arbetsdag är en viktig fråga.
– Det finns många goda motiv för att fortsätta driva frågan om arbetstidsförkortning. Inte minst är det viktigt för många kvinnodominerade yrken, som verkligen behöver insatser för att motverka stress och ohälsa, säger hon.
Samtidigt ser S-kvinnor några risker som måste undvikas.
– Det gäller att inte bara korta arbetstiden för kvinnor, då är risken att vi får ett mer ojämställt familjeliv. Att kvinnor istället får ta ännu mer ansvar för det obetalda arbetet i hemmet. En arbetstidsförkortning måste därför vara generell och och ge både män och kvinnor mer tid för hem, familj, rekreation och sociala relationer, säger Carina Ohlsson.
Jonas Sjöstedt håller med om att en arbetstidsförkortning inom kvinnodominerade yrken skulle kunna leda till mer obetalt arbete i hemmet för kvinnor.
– Så kan det bli och det är viktigt att vi försöker motverka det. Men kvinnor gör mycket av det obetalda arbetet i hemmet redan idag. De går ofta ner till deltid, med lägre lön och sämre pension som följd. Som helhet tror vi att det blir en förbättring om kvinnor får full lön för sex timmars arbetsdag. Men det är viktigt att vi utvärderar detta och ser hur utfallet blir, säger han.
Långsiktigt mål
En annan risk med förslaget som Carina Ohlsson och S-kvinnor lyfter fram är något som kvinnodominerade fackförbund har identifierat.
– De har sett att deras medlemmar fortfarande arbetar ofrivilligt deltid och har otrygga anställningar, lägre löner, sämre villkor och arbetstider har kortats utan ersättning.
Därför ser S-kvinnor sex timmars arbetsdag som ett mer långsiktigt mål.
– Men på kort sikt instämmer vi med de flesta fackförbund, att frågan inte kan drivas isolerat utan att andra mål behöver nås först. Säkra full sysselsättning, att heltid blir norm samt bättre villkor och arbetsmiljö för kvinnor, säger Carina Ohlsson.
Jonas Sjöstedt menar att de här frågorna inte behöver stå emot varandra.
– Så ser det ut idag, men jag ser ingen motsättning till kortare arbetstider. Tvärtom vill vi ju lagstifta om rätten till heltid men med kortare arbetstid. Heltid som norm och att korta arbetstiden är bra att göra samtidigt. Många kommer att kunna gå från osäkra anställningar eller deltidstjänster till att sex timmar blir heltid, säger han och fortsätter.
– Sex timmars arbetsdag och rätten till heltid kompletterar varandra. Rätt till heltid ska genomföras samtidigt som förkortad arbetstid. Det är mer rimligt att alla arbetar lite mindre än att några arbetar mer och vissa inte alls.
LO välkomnar
I LO-borgen välkomnas Vänsterpartiets utspel. Men Joa Bergold, utredare vid Enheten för välfärd, utbildning och arbetsmarknad, understryker, även hon, att det samtidigt finns andra frågor som behöver prioriteras, bland annat heltid som norm.
– Vi har ett kongressbeslut som säger att vi arbetar för 30 timmars arbetsvecka. Men för oss är det här en del av många viktiga arbetsfrågor. Det som står högst på vår dagordning är heltid som norm. Har man inte heltid som norm då går det inte att försörja sig själv. Vi har beslutat att vi ska jobba för de här frågorna avtalsvägen i första hand.
Joa Bergold håller med om att det inte behöver finas en motsättning mellan heltid som norm och kortare arbetsveckor.
– Nej, det kanske inte behöver vara några motsättningar men det krävs ju från arbetsgivarhåll att man är villig att genomföra detta.
– Fackföreningsrörelsen kanske behöver bli tydligare i att driva det här, men det finns en risk att driva det i stuprörskanaler. För oss är det här en del av många viktiga arbetsfrågor. Vi ser positivt på det här. Men som sagt, i det här läget driver inte LO just det här förslaget, säger Joa Bergold.