”Vi är de som ni har kallat horsehäxor, tjackhoror och fyllekärringar. Vi är de som ni män har tagit er rätten att göra vad ni vill med. Vi är de som utsattes för övergrepp redan när vi var små. Vi är de som får skylla oss själva när vi blivit våldtagna och misshandlade.”
Så skrev uppropet #utanskyddsnät den 10 december, och tillade att varken män, kvinnor eller välfärdsstaten lyssnat till deras behov. Men mycket har hänt på mindre än två veckor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Systersolidaritet
Redan dagen efter uppropet träffade några av #utanskyddsnäts företrädare jämställdhetsminister Åsa Regnér. Då var de där i sällskap av andra upprop, som har uttryckt sitt stöd och erbjudit sin professionella hjälp utifrån den yrkesgrupp de tillhör. Det berättar Lotten Sunna, en av initiativtagarna till #utanskyddsnät.
Hål i politiken
I fredags förra veckan hade #utanskydssnät också ett eget möte med Åsa Regnér. Lotten Sunna framförde uppropets kravlista, där mycket handlar om att kvinnor och icke-binära i aktivt drogberoende ska ha tillgång till skyddat boende, avgiftning och annat stöd utan att ha män inpå sig.
Jämställdhetsministern berättade i sin tur om den handlingsplan mot prostitution och människohandel som regeringen ska lägga fram efter nyår. Men #utanskyddsnät menar att det inte räcker.
– Det finns ett hål i regeringens politik, säger Lotten Sunna.
– Jag vet inte hur många av våra historier som du har orkat läsa. Men nästan alla börjar med övergrepp i barndomen, det är både pedofiler och incest. Sedan fortsätter det med övergrepp från män i missbruk, men också torskar för dem som hamnar i prostitution. Men även andra vanliga män i samhället som utnyttjar de här väldigt skyddslösa unga tjejerna. Sedan fortsätter det med historier från polisen och behandlingshem – övergreppen är alltså så många fler för den här gruppen. Och då är insatser mot prostitution jätteviktiga, men det räcker inte.
Medger brister
Åsa Regnér medger att regeringen har brustit i att se till denna utsatta grupps behov. Till att börja med ska hon nu se över om handlingsplanen mot människohandel och prostitution ska omarbetas innan den släpps. Mer konkreta än så är inte regeringens planer i nuläget, enligt Åsa Regnér.
– Jag och Annika Strandhäll får sedan fundera tillsammans över de här grupperna för att se vad mer vi kan göra.