Inrikes.

2020-07-15 09:26
Bild: Janerik Henriksson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Under krisen: Nätläkarbesöken har skjutit i höjden

Nätläkarna Doktor.se och Kry tar över avtalet om anti­­kroppstester i Stockholm efter att miljonavtalet med Werlabs tar slut. Samtidigt ökar besöken hos nätläkarna under corona.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Stockholmare har under fyra veckor kunnat testa sig gratis för antikroppar genom företaget Werlabs.

– När vi satte i gång den storskaliga testningen så kom det en enorm efterfrågan och då stod Werlabs där med en tillgänglig kapacitet, och då tecknade vi avtal på 100 000 tester i en månads tid, säger Claes Ruth, chef för Karolinska universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm, till TT.

Men i måndags tog vårdföretagets antikroppstester slut. Enligt Claes Ruth avslutade avtalet med Werlabs dels på grund av kostnadsskäl och dels på grund av att Werlabs inte ville låta testbokningen ske via 1177 utan att den skulle ske via företagets egen hemsida.   

Notan för Werlabs antikroppstester är 550 kronor per test, det vill säga 55 miljoner för 100 000 tester. Avtalet ingår i den statliga ersättningen som regionerna får för testverksamheten.

”Har man väntat in dem?”

I går meddelade Region Stockholm att de bygger upp sin egen provtagningskapacitet i samarbete med företagen Kry, Doktor.se, Synlab och Unilabs.

Kry, som tidigare bara gett digital läkarbesök, har nyligen öppnat fysiska vårdcentraler och provtagningsenheter. Den första vårdcentralen finns på Östermalm i Stockholm.

– Jag vill inte vara konspiratorisk, men har man väntat in att de ska hinna öppna? säger Catarina Wahlgren som sitter i Regionstyrelsen i Stockholm för Vänsterpartiet.

Men hon kan ändå se det som positivt att andra än den ordinarie vården sköter testningen.

– Det är naturligt att alla som har resurser och kapacitet ska ställa upp i ett sånt här läge. Men man får hoppas att de inte får någon överbetalning för det, säger Catarina Wahlgren.

Registrerade i Sörmland

Oppositionsregionsrådet Talla Akurdi (S) tycker att det är bra att testverksamheten nu kommit igång i stor skala.

– Det är viktigt att regionen fortsätter att erbjuda antikroppstester. Viktigt när det gäller avtalet med de nya aktörerna är om det bekostas som ett utomlänsavtal eller inte, det har jag inte fått reda på. När det gäller de digitala vårdbesöken så har det tillkommit en extrakostnad eftersom det varit ett utomlänsavtal.

Det handlar om att de privata nätläkarna är registrerade i Region Sörmland, vilket innebär en högre kostnad när patienter nyttjar nätläkarna i stället för de som har avtal med den egna regionen.

Och nätläkarbesöken har skjutit i höjden under coronapandemin, rapporterar Sveriges radio. Till och med mitten på juni hade regionerna betalat totalt 370 miljoner kronor till de digitala vårdgivarna. Att jämföra med hela förra året då regionerna betalade totalt drygt 520 miljoner för digital vård.

Digital vårdgivare

Av de digitala vård­givarna är Kry det största företaget, följt av doktor.se och Min doktor.

De privata nätläkarna har fått kritik för att de gör så att skattemedel flyttas från de vanliga vårdcentralerna till nätläkarbolagen och att de ställer osäkra diagnoser eftersom de inte erbjuder fysiska träffar. De har också fått kritik för att de skriver ut antibiotika utan tillräckliga grunder.

Kry öppnade nyligen sin första vård­central på Öster­malm i Stockholm och kommer att öppna ytter­ligare två vård­centraler i Stock­holm i höst.

De har också flera provtagnings­enheter i Stockholm.