Tjock-Steffe: ”Vi var ingen maffia utan några vänner som ville tjäna pengar”
Bild: Johan Carlberg, AP/TT (montage)
Dagens ETC
Han blev världsberömd för att han smällde sin Ferrari Enzo i över 300 kilometer i timmen. Bilen klövs i två delar, själv fick han en fläskläpp. Dessförinnan hade han skapat spelkonsolen Gizmondo som ledde till mångmiljoninkomster under några år.
Men i Sverige är han mest bekant som Tjock-Steffe, ledaren för den ökända Uppsala-maffian.
Nu har Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson skrivit en bok om sitt liv och han beskriver en karriär som tagit de mest fantastiska svängar – upp och ner. Men det började i Uppsala, Stefans födelse- och under många år hemstad. I början på 1990-talet bildade han och några kamrater den så kallade Uppsala-maffian.
Själv tycker han inte om det namnet.
– Det var lokaltidningen som döpte oss, vi var ingen maffia utan några vänner som ville tjäna pengar.
Uppsalamaffian blev snabbt mycket uppmärksammad. Deras specialitet var indrivning av skulder och utpressning, i många fall riktad mot folk i näringslivet.
Stefan Eriksson och hans vänner fick snabbt ett rykte om att ha ett mycket stort våldskapital, alltså vara nära till att tillgripa också extremt våld.
– Det är mycket överdrivet. Det är sant att det inte gick att jiddra med oss, men förutom en örfil eller så använde jag mig inte av våld, säger han till Dagens ETC när vi träffas.
– Men ibland när vi skulle driva in en skuld, eller diskutera betalningen av den, så hade den skyldige med sig några som stöd och då kunde det bli bråk. Det visade sig att de inte hade mycket för att försöka hota oss.
Spred skräck omkring sig
Med vid indrivningarna var den mycket store Johan Enander som kallades Uppsala-maffians främste torped. Det var han som hanterade det mesta våldet.
Johan Enander, som idag arbetar för att återföra förbrytare till samhället genom organisationen Kris, dömdes sedan till sex års fängelse för bland annat grov misshandel och kidnappning.
– De individer vi hade att göra med var ofta tuffa. Det gällde att få dem att förstå att vi inte var att leka med. Oftast behövde vi inte göra något eftersom det outsagda hotet fanns där.
Även om Stefan Eriksson inte håller med fick Uppsala-maffian ett rykte om att vara en av de mest våldsamma grupperingarna i Sverige. De använde inte alltid grovt våld vid sina indrivningar men deras offer visste vad konsekvenserna var om man sade nej till deras krav. Det fanns en rad fall som visade vad som kunde hända.
Deras verksamhet flyttade också, säger polisen, ribban för vilket våld som kunde utföras. Våldskapital blev en användbar valuta.
”Polisen stoppades oss överallt”
I dagens krig på öppen gata mellan de olika gängen så spelar detta så kallade våldskapitalet en stor roll. Stefan Eriksson förstår innebörden av det men undrar vad polisen gör.
– När vi höll på var vi hela tiden följda av polisen. Vi blev stoppade av polisen överallt och de sökte igenom våra bilar. Nu kan de här gängen åka igenom stan på sina elsparkcyklar beväpnade med automatvapen.
– Hur är det möjligt? Ibland får man misstanken att de får hållas så att de kan skjuta ihjäl varandra.
Stefan Eriksson greps och dömdes för en rad brott – inklusive misshandel, narkotikaaffärer, bedrägerier mot bankgirot, utpressning, rån, falska sedlar – till tio års fängelse.
”Tidningarna var fulla med artiklar om detta så vi fick en flygande start i England.”
Bild: Johan Carlberg
Från kåken till spelkonsol
Där kunde berättelsen om Tjock-Steffe och Uppsalamaffian ha tagit slut. Men den tog istället en ny, oväntad utveckling. Tillsammans med techentreprenören Carl Freer utvecklade deras gemensamt ägda bolag en handhållen konsol med digitala spel, GPS, kamera och möjligheter att skicka sms. Den fick namnet Gizmondo.
– Den blev mycket uppmärksammad i England, delvis eftersom två flickor hade kidnappats och dödats, hade de haft en Gizmondo hade de kunnat hittas direkt. Tidningarna var fulla med artiklar om detta så vi fick en flygande start i England, säger Stefan Eriksson.
Gizmondo blev en sensation i tidningarna och i debatten. De främsta konkurrenterna var Nintendos och Playstations handhållna – men ingen av dem hade kamera, GPS och möjligheter att skicka sms.
Vi blev kontaktade av Apple, men skrev sedan kontrakt med Microsoft.
Gizmondo öppnade en flaggskeppsaffär på Regent Street i Londons finaste shoppingkvarter.
– Vi blev kontaktade av Apple, men skrev sedan kontrakt med Microsoft.
Livet lekte. Stefan Eriksson och hans familj flyttade in i en herrgård i exklusiva St George’s Hill och blev grannar med kändisar som Tom Jones och Cliff Richards.
Han tog ut en årslön på 25 miljoner kronor och levde lyxliv. Han började samla bilar. Porsche, McLaren, Mercedes och flera Ferraris, varav en av de superdyra Ferrari Enzo sedan skulle bli världsberömd.
– En Ferrari Enzo kostade då cirka 600 000 pund (cirka 8,5 miljoner kronor i dagens pengavärde). Idag skulle man tvingas betala mycket mer – om man kan få tag på en.
Dean, Diana – och Steffe
Stefan Eriksson, som då var Europa-chef för Gizmondo, flyttade till USA för att förbereda USA-marknaden. Lyxlivet fortsatte, han lyckades få en polislegitimation, något som han alltid velat ha.
Men när Gizmondo och ägarföretaget Tiger Telematics skulle noteras på Nasdaq-börsen blev det olika problem och vid den tänkta introduktionen i USA föll allt ihop.
Aftonbladet avslöjade att Gizmondo till stor del ägdes av Stefan Eriksson och hela hans bakgrund rullades upp. Seriösa affärskontakter drog sig ur alla samarbeten och han tvingades avgå.
Och den häftiga kraschen med Ferrarin gjorde Stefan Eriksson till en kändis, något han verkligen inte behövde. Påtänd på alkohol och kokain smällde han på Pacific Coast Highway i Malibu utanför Los Angeles. Han fängslades för en rad brott och blev efter två år i fängelse utvisad från USA.
Med en viss stolthet berättar Stefan Eriksson att hans Ferrari-krasch blev känd över hela jorden:
– När jag kvaddade Enzon så blev den olyckan utnämnd till världens tredje mest kända bilkrasch. Etta var James Deans dödsolycka med hans ikoniska Porsche och tvåa kom olyckan i Paris när prinsessan Diana dog.
När man ser bilder på Stefan Ferrari Enzo är det omöjligt att förstå att han kom undan med en fläskläpp. Bilen slog in i en stolpe och delades på mitten.
Gizmondo-projektet kraschade och numera fylls marknaden av mobiltelefoner som gör allt och mer än vad Gizmondo kunde. Man kan till och med ringa i dem.
Stefan Erikssons ferrari klövs i två delar i kraschen 2006. Han själv kom undan med en fläskläpp.
Bild: HANS LAETZ/AP/TT
I USA fängslades Stefan Eriksson för en rad brott och blev två år senare utvisad från landet.
Bild: AL SEIB/AP/TT
Hade tillgångar i Ryssland
För Stefan Eriksson blev livet annorlunda. Det är nu 16 år sedan han lämnade USA och efter det har han han dömts till kortare straff för olika brott, bland annat olaga hot och narkotika i Sverige.
Men Stefan Eriksson har långt ifrån givit upp. I tre år har han jobbat med den bok som kommer ut i de närmsta dagarna – men han har också hållit på med olika affärer.
– Jag bor numera i Frankfurt och under de här åren har jag hållit på med bolag, startupbolag inom IT, jag har haft ett säkerhetsbolag i Dubai och lite sådana där grejer.
Jag hade tillgångar i Ryssland, värdepapper som var värda 900 miljoner kronor.
– Jag hade lite otur med kriget i Ryssland, jag hade tillgångar i Ryssland, värdepapper som var värda 900 miljoner kronor men sanktionerna har gjort det omöjligt att få ut dem. Helt sinnessjukt.
Stefan Eriksson har inte blivit dömd för brott sedan 2014, han fastnade med kokain i bilen och fick fotboja.
– Jag tror inte jag är föremål för några utredningar för närvarande.
Men du håller inte på med någon olaglig verksamhet för närvarande?
– Nej, jag har alltid levt i den gråa sektorn, men nej.
Ångrar du något av det du faktiskt gjort?
– Det är klart att det finns saker som jag inte är så stolt över, som narkotikan till exempel. Jag hade ju alla kontakter och det var svårt att låta bli.
– Jag har också varit frånvarande från alla mina närmaste under nästan hela min tid – jag har bara farit omkring och gjort en massa saker, men tack och lov har jag världens bästa hustru, hon har varit otroligt lojal.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.