Syfilis låter som en medeltida åkomma men nu sprider sig könssjukdomen snabbt i storstäderna i Europa och USA. I Stockholm har sjukdomen ökat med 500 procent under de senaste tio åren, rapporterar bland annat tidningen QX.
Inga Veličko, som är utredare på Folkhälsomyndigheten, kan bekräfta den bilden.
– Vi ser en ökning nu i Stockholm, framför allt bland män som har sex med män. Inte i resten av landet, där ligger det på samma nivå som tidigare. Så Stockholm sticker ut, säger hon.
80 procent av fallen finns just i gruppen män som har sex med män, enligt Inga Veličko. Det finns flera faktorer som bidrar. Ökat resande, fler sexpartners och sex utan kondom.
– Många har oskyddat sex och vissa inom gruppen män som har sex med män har flera partners och anonyma kontakter.
Hon berättar att även så kallat kemsex, där de inblandade tar droger för att förhöja den sexuella njutningen, bidrar till ökad smitta.
– Då blir man mer oförsiktig, har fler partners och tänker inte på skyddet.
Den svenska utvecklingen är en del av en större europeisk trend, enligt EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC. I Europa har antalet syfilisfall ökat med 70 procent mellan 2010 och 2017.
Men var inte syfilis helt utrotat i Sverige? Nej, Inga Veličko menar att det bara rörde sig om en kraftig nedgång.
– Det var inte helt utrotat, men det gick ner rejält på 1980- och 1990-talet. Då var folk rädda för hiv och skyddade sig.
Inte rädda för hiv längre
Men kring 1997 blev behandling för hiv tillgänglig.
– Då gick siffrorna för alla könssjukdomar upp. Folk var inte så rädda för hiv längre eftersom det gick att få behandling och leva med det som en kronisk sjukdom, säger Inga Veličko.
Men det finns goda anledningar till att vilja skydda sig för syfilis.
– Det är en komplicerad sjukdom som kan ge allvarliga skador på en människa flera år efter om man inte upptäcker den.
Det är en sjukdom som uppträder i tre stadier. Är den drabbade inte medveten om att den är infekterad sprider den sjukdomen vidare. Upptäcks inte sjukdomen i ett första stadium sprids bakterien vidare i hela kroppen och leder till sekundär syfilis med hudutslag och feber. Då kanske den drabbade upptäcker sjukdomen och kan få behandling.
– Men missar den infekterade även det stadiet och sjukdomen går vidare till nästa stadium, vilket tar flera år, då leder det till jättestora skador på alla organ, hjärna och hjärta. Det kan även leda till personlighetsstörning, säger Inga Veličko.