Sjutton ambassadörer för organisationen ”Håll ihop Sverige” har gått samman och skickat in ett klagomål till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Klagomålet handlar som statens hantering av de ensamkommande barn som kom till Sverige hösten 2015. Bland annat tar anmälan upp långa handläggningstiderna som ledde till att många hann fylla 18 år, godtyckliga åldersuppskrivningar, ovetenskapliga medicinska bedömningar, rättsosäkra asylutredningar och omotiverade inlåsningar i Migrationsverkets förvar.
– Rättsväsendet och de juridiska kanalerna är uttömda för de här barnen och unga, det finns ingen väg för dem att få rättvisa i Sverige. Därav anmäler vi internationellt, till FN, säger människorättsjuristen Parul Sharma, som är en av de som står bakom klagomålet.
Artister och författare skriver under
Barn- och ungdomsläkare, författare, regissörer, och församlingsassistenter finns bland de som skrivit under. Även tidigare ärkebiskop K.G Hammar och artisten Silvana Imam finns med. Undertecknarna menar att Sverige länge levt på gamla meriter av att vara en humanitär stormakt, men att världen behöver se vad som hänt här de senaste åren.
– Det som drabbat de här unga människorna, vad de gått igenom i Sverige, det är obeskrivligt. Vi hoppas på intervention nu från FN, så att Sverige blir tvungna att återigen titta på att det man gjort strider mot de mänskliga rättigheterna, säger Parul Sharma.
Någon som också engagerat sig i ensamkommande och som varit med och skrivit klagomålet är barnboksillustratören Marit Törnqvist. Hon har jobbat i Iran där många av de ensamkommande vuxit upp. Många har tvingats till tungt barnarbete i tegelindustrin, utsatts för övergrepp och tvingats in i sexhandel.
– Det finns mycket just nu, som Moria och den framtida migrationspolitiken. Det bygger på att Europa vill ha en stor mur så att ingen kommer hit, men det bygger inte på varför människor lämnar allt de har för att fly, att de befinner sig i djup nöd.