Inrikes.

2021-02-17 10:50
Bild: Stian Lysberg Solum/NTB / Kamran Jebreili/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Svensk företagare: Så gjorde jag för att vaccinera hela min familj

”Varför ska vi vänta när vi har möjligheter att finansiera det? Det blir bara moralism”, säger Markus, en företagare i Stockholm som inte tänker vänta med alla andra på vaccin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Nu har de fått sin andra dos av Pfizers vaccin. Två föräldrar som är strax över 50 år, två barn som är strax under 18. Ingen av dem är i riskgrupp. Hade de väntat på sin tur i Sverige skulle Markus och hans fru sannolikt vaccinerats först under sommaren, eftersom att Stockholm nu dras med förseningar. Hans barn hade inte vaccinerats alls.

Det var inte riktigt ett alternativ för Markus, som egentligen heter något annat. Han – framgångsrik företagare – hörde sig för bland kontakter, som liksom han själv har nätverk som spänner över många länder. Ryssland? Absolut möjligt att köpa sig vaccin, men Sputnik V kändes för osäkert. Då var Dubai i Förenade Arabemiraten ett mer lockande alternativ.

Familjen har tidigare semestrat där. Fantastiska hotell, behaglig temperatur, goda förbindelser. Dessutom, fick Markus veta, kunde privata vård­inrättningar garantera Pfizer snarare än vaccin från kinesiska Sinopharm.

”Solbränna ingick”

Han gick inte genom någon av de tjänster som erbjuds förmögna, utan löste all logistik själv. Några klick, några mejl – svårare var det inte. Och just det, drygt 300 000 kronor blev kostnaden för de två resorna till väntande sprutor.

– Men då ingick solbränna, säger Markus.

Han är medveten om att det här provocerar, han menar att jantelagen fungerar som en reflex hos svenskar, även om den som ”sköter sig själv” vad gäller vaccin inte gör något brottsligt eller ens etiskt tvivelaktigt.

– Emiraten har redan vaccinerat de äldre, så ingen drabbas av mitt beslut.

Det finns inte hur många doser vaccin som helst i världen. Vissa länder har blivit helt utan. Hur ser du på det?

– Det där är ett politiskt problem, jag kan inte se hur jag ska ta ansvar för orättvis fördelning som mer ligger på upphandlingsnivå. Varför inte nämna positiva saker? Som att jag och min familj bidrar till ekonomin i Dubai som tappat under pandemin.

Vad vinner ni på att vaccinera er utomlands istället för att vänta till i sommar?

– Varför ska vi vänta när vi har möjligheter att finansiera det? Det blir bara moralism. På det här sättet slipper Sverige tänka på oss. Alla tjänar på det. Personligen värdesätter jag tryggheten i att vara vaccinerad, att vi nu kan leva och resa utan oro för att smittas. Det gäller även mina barn, som svenska myndigheter inte skulle ha vaccinerat överhuvudtaget.

Hur vanligt tror du att det är med sådana här hemsnickrade lösningar?

– Det är vanligt, i alla fall i de kretsar jag rör mig, där människor är vana att betrakta problem som utmaningar. Jag känner många som har ordnat det här utan att sitta och vänta på den svenska apparaten.

Du betalade 300 000 kronor. Mycket pengar.

– Ja, på ett sätt. Men inte i relation till vad du får. Jag har skyddat min familj från corona. Jag skulle ha betalat tio gånger mer om det krävdes.

Vad har du att säga till oss som väntar på vår tur i den vanliga kön?

– Håll ut, håll avstånd Nej, men allvarligt. Det är bra att Sverige håller på sin prio­ordning och det är fruktansvärt att vissa tränger sig före. Det skulle jag aldrig göra. Om det fanns en genväg i Sverige skulle jag inte utnyttja den.