Konceptet ägarlägenheter har funnits i lite mer en ett decennium och innebär att man helt själv äger en lägenhet i ett flerbostadshus, utan att vara med i en bostadsrättsförening. Men trots att möjligheterna har funnits relativt länge var det först under den förra mandatperioden som byggandet började ta fart i Stockholm. Sedan 2020 har Stockholms stad, då under ledning av Moderaterna, upplåtit mark för byggande av cirka 1 500 nya ägarlägenheter. Nu vill det nya rödgröna styret sätta stopp för utvecklingen och föreslår därför att man inte ska genomföra några fler markanvisningar med start nästa år. Anledningen är att de anser att lägenhetsformen leder till en skadlig bostadsmarknad.
– Man kan göra i princip vad man vill med en lägenhet och det ökar spekulationsinslaget på bostadsmarknaden. Vi har sett exempel i flera stora städer i Europa hur företag köper ägarlägenheter för att hyra ut dem som Airbnb-boenden. Det löser inte bostadsproblematiken i Stockholm, säger Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad.
Oppositionen kritisk
Han menar att ägarlägenheter innebär sämre förhållanden för de som hyr en sådan lägenhet. Det finns till exempel inga garantier att fastigheten tas om hand eftersom ägarna själv ansvarar för skötsel av till exempel trapphus, istället för att det sker gemensamt via en hyres- eller bostadsrättsförening. Hyressättningen är också friare vilket gör att hyrorna kan bli höga. De rödgröna vill istället investera kraftigt i allmännyttan och exploatera mark för 8 000 nya lägenheter årligen.
– Bostadsrätter och hyresrätter fyller det behov som finns idag så det är det vi ska satsa på, säger Anders Österberg.
Beslutet får dock kritik från oppositionen som menar att S fråntar människor rätten att själva bestämma över sina egna bostäder.
– Vänsterstyret väljer bort en hel bostadsform som är väldigt vanlig i resten av Europa. Det är framför allt unga och barnfamiljer som drömmer om att få äga sin egen bostad. De borde välkomnas till Stockholm, inte få dörren slängd i ansiktet, skriver oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) i ett mejl till Dagens ETC.