Hiv kan överföras via modersmjölk och därför får smittade mammor inte amma, men trots att landstingen ska täcka alla kostnader för att hindra smittspridning anser övriga regioner än så länge att kostnaden ska bäras av föräldrarna. Region Stockholm meddelade i maj att den som första landsting övertar kostnaden. I exempelvis Region Dalarna är mjölkersättningen fortfarande avgiftsbelagd.
– Vi gör inte skillnad på någon nybliven mamma och deras bebisar, utan vi behandlar alla likadant, säger Annika Strid, avdelningschef för BB på Falu lasarett, till Ekot.
40 mammor
I Stockholm informeras nyblivna mammor med hiv från början om rätten att få gratis modermjölksersättning och behöver inte själva ansöka. Den första ersättningen skickas med från BB och vid det första besöket på Barnhivmottagningen Albatross görs en plan upp för hur den fortsatta tilldelningen ska hämtas. På Barnhivmottagningen kan man också få råd om vilken typ av ersättning som bör användas och när det kan vara aktuellt att byta. Hämtningen sker i allmänhet i samband med provtagning. Kostnaden bedöms till cirka 6 000 kronor per år och mellan trettio och fyrtio mammor är berörda.
Från Region Stockholm uttrycks nu förhoppningen att övriga regioner ska följa efter. ”Det är en förhållandevis liten summa till stor vinst för patienten” säger smittsskyddsläkare Per Follin till Ekot.