Inrikes.

2021-01-19 12:36
Stefano Catenacci. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Stefano Catenacci.
Puffetikett
Dagens ETC

Stefano Catenacci säljer ägarskapet i Operakällaren 
– startar nytt i spanska turistparadiset

”Det är rättvist och jättebra att det äntligen fick ett slut.”

Det säger en av kvinnorna som berättat för Dagens ETC om Stefano Catenaccis sextrakasserier efter att Expressen avslöjat att han nu slutligen köps ut ur Operakällaren. Samtidigt ska kändiskocken ha börjat rekrytera svensk personal för sin nya spanska lyxkrog.

– Det är sjukt att de gjort sig av med honom, det trodde jag inte. Det här blev mycket större än jag hoppats. Det är rättvist och jättebra att det äntligen fick ett slut.

Det säger Anna, som heter något annat. Hon har tidigare för Dagens ETC vittnat om hur kändiskocken Stefano Catenacci greppat tag om hennes kön medan hon jobbade. Nu är hon glad att hans välde i Stockholms restaurangbransch är över.

Efter Dagens ETC och Expressens stora granskningar i november, där ett stort antal kvinnor som arbetat på Operakällaren vittnat om Catenaccis systematiska tafsande och trakasserande, klev han av jobbet som kökschef och hovtraktör. Koncernen Nobis, som äger Operakällaren, tillsattes en oberoende utredning på arbetsplatsen och rensade bort Catenaccis från hemsidan. Sedan dess har det varit tyst med locket på. Enligt källor på insidan har alla spår av den tv-kända kocken städats bort på restaurangen.

– Det är fortfarande konstig stämning och upprört bland oss i personalen. Allt med Stefano är borta, säger hen.

Lämnar sitt delägarskap

Catenacci ägde blygsamma 7,5 procent av koncernen. Nu avslöjar Expressen att han sålt sina aktier i Nobis och därmed lämnat sitt delägarskap i Operakällan.

”Gällande mina aktier så stämmer det att jag har sålt de till min bror då vi var överens för över ett år sedan då jag ville trappa ned. När coronapandemin bröt ut valde vi att skjuta vi upp det. När jag nu inte längre är operativ på Operakällaren kändes det befogat att gå vidare med försäljningen”, skriver Catenacci i ett mejl till Expressen.

Anna tycker att Nobis och Operakällarens ledning kommer lindrigt undan. Enligt alla vittnen ska chefer, från mellannivå upp till vd, ha valt att strunta i Catenaccis framfart på grund av hans kändisskap och betydande profilering.

– Det känns som att de bara kommer att glida vidare nu när Stefano är borta.

Själv har Stefano Catenacci valt att glida vidare till Marbella på i Spanien. Sajten Stoppa Pressarna berättar att han där köpt en konkursad lyxrestaurang för att starta om på ny kula, något som bekräftas av branschkällor till Dagens ETC. Enligt dessa så ska personalen i Marbella bestå av både lokalbor samt svensk kökspersonal, som Catenacci nu håller på att rekrytera genom att höra av sig till folk han tidigare jobbat med i Sverige. Enligt restaurangkällor var en grupp svenskar, som tackat ja till erbjudandet, där och tittade på den oöppnade restaurangen under helgen som var.

– Branschen är som den är nu och det är ont om jobb på grund av corona. Och han har pengar med sig. Han får säkert folk som nappar på det erbjudandet trots era avslöjanden, säger en källa.