Inrikes.

2016-07-15 11:00
Kirkegata är ökänd som Oslos prostitutionsstråk. Norge har en liknande sexköpslag som den svenska. Efter att Amnesty International kritiserat den norska lagstiftningen i en ny rapport har organisationen fått kritik. Bild: Stian Lysberg Solum/Scanpix Norge/TT
Kirkegata är ökänd som Oslos prostitutionsstråk. Norge har en liknande sexköpslag som den svenska. Efter att Amnesty International kritiserat den norska lagstiftningen i en ny rapport har organisationen fått kritik.

”Sprider myter om prostitution”

En ovetenskaplig rapport där slutsatserna har bestämts på förhand. Kritiken är hård från både polis, organisationer och myndigheter mot den norska rapport som gjort att norska Amnesty svängt i prostitutionsfrågan.

I augusti 2015 röstade Amnesty Internationals kongress igenom förslaget om att verka för en legalisering av sexköp, hallick- och bordellverksamhet. Nyheten väckte stora protester inom den feministiska rörelsen och många medlemmar lämnade Amnesty i protest. I slutet av maj i år presenterade Amnesty International en rad rapporter om lagstiftningens konsekvenser i fyra olika länder. En av lagstiftningarna som undersöktes var den norska. Den norska rapporten The human cost of ”crushing” the market: Criminalization of sex work in Norway har fått Amnesty i Norge att ta ställning mot den norska sexköpslagen, som likt den svenska kriminaliserar sexköp.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men den norska rapporten möter nu kraftig kritik från både ideella organisationer, polisen och Justitiedepartementet i Norge för att vara ensidig och partisk.

– Det här är inte en oberoende rapport baserad på forskning. Det märks att Amnesty redan på förhand bestämt sig för att förespråka en legalisering av prostitution, säger Agnete Strøm från den norska organisationen Kvinnefronten till Dagens ETC.

Rapportens slutsatser är att polisens jakt på sexköpare framför allt drabbar de prostituerande kvinnorna. När de olika lagar som reglerar området tillämpas – sexköpslagen, kopplerilagen och utlänningslagen – är det ofta migrantkvinnor som riskerar att drabbas hårdast, till exempel genom att de vräks från sina bostäder eller i värsta fall deporteras.

Men om Amnesty vill värna om migranternas rättigheter så är vägen dit inte att avskaffa sexköpslagen, menar Agnete Strøm. Tvärtom.

– Att avskaffa sexköpslagen hjälper inte de utländska prostituerade kvinnor som har tillfälligt eller inget legalt uppehållstillstånd i Norge. Däremot kan man hjälpa dem genom att ändra lagar som migrations- och utlänningslagen. Är du från Nigeria och offer för trafficking ger det i dag inte automatiskt rätt till asyl i Norge. Det måste förändras, säger Agnete Strøm.

Läs vidare på nästa sida: Skarp kritik

Amnesty och prostitutionen

Amnesty international röstade hösten 2015 för att verka för avkriminalisering av sexköp. Förslaget är mycket kontroversiellt och har orsakat stor debatt. Svenska Amnesty röstade mot förslaget. Däremot vill svenska Amnesty att regeringen utreder effekterna av den svenska sexköpslagstiftningen för att säkerställa att den inte kränker mänskliga rättigheter.