En majoritet, 63 procent, av de 191 kommuner som deltog med enkätsvar i Statskontorets kartläggning uppger att de har varit mottagare när kommuner aktivt hjälpt socialt och ekonomiskt krävande personer med en flytt till en annan kommun, så kallad social dumpning. 25 procent av kommunerna uppger att de själva har beviljat ekonomisk ersättning om personerna går med på en flytt till en annan kommun.
– Det rör sig om utsatta grupper, exempelvis med missbruksproblematik, psykosociala problem eller nyanlända personer som vissa kommuner inte vill ta sitt eget ansvar för, grupper som kan behöva extra stöd, säger civilminister Lena Micko (S) till Sveriges Radio.
Personerna uppmanas att flytta till kommuner som ofta har högre arbetslöshet och sämre ekonomi.
Brist bör byggas bort
Anledningen kan vara brist på bostäder men kan också vara ett försök för kommunerna att minska sina kostnader, enligt Statskontoret. Men att skylla på bostadsbrist håller inte enligt Lena Micko, som menar att kommunerna istället ska bygga fler bostäder.
Statskontoret har listat en rad förslag på lösningar i rapporten som nu överlämnas till regeringen. De bygger bland annat på kommunal samverkan men även på att se över lagstiftning om bosättning, framför allt för att ge bättre förutsättningar för nyanländas integration.
I mitten på oktober avslöjade Hem och Hyra att flera kommuner planerar att riva lägenhetsbyggen för att stoppa inflyttning. Enligt tidningens enkät är det främst Stockholm med kranskommuner och Göteborg som ”dumpar” sina socialt utsatta i andra kommuner.