Hoppa till innehållet

Inrikes

Skyddade boenden riskerar stängas

Maria flydde från sin misshandlande man och fick tillgång till skyddat boende via kvinnojouren. Nu vill hon bara få ett eget boende och gå vidare i livet.
Maria flydde från sin misshandlande man och fick tillgång till skyddat boende via kvinnojouren. Nu vill hon bara få ett eget boende och gå vidare i livet. Bild: BILD: Ellika Henrikson

Dagens ETC

Roks varnar för hårda krav i regeringens betänkande om våld i nära relationer. ”Vart ska kvinnor, barn och tjejer ta vägen?”, säger Karin Svensson, ordförande.

Oroväckande. Så ­be­skriver Karin Svensson, ordförande för Roks, regeringens utredning om våld
i nära relationer.  
– Konsekvenserna av ­rapporten är att vi kan tvingas att lägga ner flera av våra skyddade kvinnoboenden, säger hon.

Det är regeringens nationella samordnare Carin Götblad som står bakom det drygt 400 sidor långa betänkandet Våld i nära relationer – en folkhälsofråga som presenterades i förra veckan. I det föreslås bland annat tillståndsprövning av skyddade boenden och att lagregleringen bör vara könsneutral och således omfatta alla våldsutsatta.
– På det här området är det lätt att kräva mer av allt och alla, men samhällets resurser är inte obegränsade. Jag har främst tittat på hur vi kan använda mer av det som redan finns, säger Carin Götblad.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, Roks, vill dock gärna att man i utredningen specifikt benämner vem som utför våldet och vem som mottar våldet.
– Vi vet att det mesta våldet utförs av män mot kvinnor. Jag kan känna en oro för att det i framtiden blir som i Norge där kvinnojourerna måste ta emot män i sina skyddade boenden, säger Karin Svensson som också är kritisk till förslaget om att starta en nationell hjälplinje för män med aggressionsproblematik.
– Det finns naturligtvis de män som är impulsiva och aggressiva, men det är patriarkala strukturer, inte tillfället som gör att män misshandlar.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser