Skogsbränderna fortsätter rasa i stora delar av Australien, och i flera städer har de lett till problem med luftkvaliteten. I Adelaide har över en miljon människor uppmanats hålla sig inomhus och Sydney, landets största stad, har täckts av rök och föroreningar i flera dagar denna vecka.
Redan i tisdags var luften i Sydney bland den sämsta i världen, nästan 20 gånger sämre än förorenade städer som Jakarta och Peking, enligt mätningar från NSW Environment, skriver Daily telegraph.
Även igår fredag vaknade Sydneyborna till luftkvalitet som låg i den absoluta världsbotten.
Skadlig för människor
Brandrök är inte riktigt lika farlig som rök från industriella föroreningar, säger Brian Oliver, professor vid Sydneys tekniska universitet och expert på andningssjukdomar, men den är fortfarande skadlig för människor.
– All rök som produceras som en biprodukt av någonting som brinner är skadlig och dålig, säger han till BBC.
Just i Sydney ligger faran främst i ultrafina partiklar, som är täckta av kemikalier som bly och kan ta sig långt in i människors lungor. Partiklarna är kända som och mäts i PM2,5.
Australiens standard för klar luft ligger på omkring åtta mikrogram per kubikmeter, att jämföra med de 20 mikrogram per kubikmeter som en enda cigarett släpper ut när den röks. I veckan mättes en nivå på 734 mikrogram per kubikmeter i nordvästra Sydney – motsvarande ungefär 37 cigaretter, säger Brian Oliver till BBC.
Svårt för astmatiker
Så höga PM2,5-nivåer i luften kan leda till mindre andningssvårigheter även hos fullt friska personer och kan leda till svårare symptom hos människor med astma, hjärt- och lungproblem.
Lyckligtvis går dessa problem oftast över på relativt kort tid – förorening som orsakas av skogsbränder orsakar oftast inte lika långvarig skada som förorening från trafik eller industri, eftersom den ofta förbättras när vädret förändras, enligt Brian Oliver.
I nuläget ser de australiska myndigheterna inget omedelbart slut på den dåliga luftfen eller skogsbränderna.