Inrikes.

2016-12-19 11:00
Både andelen som får avslag på ansökan om sjukpenning och de som får sjukpenningen indragen har ökat under 2016.  Bild: Jessica Gow/TT
Både andelen som får avslag på ansökan om sjukpenning och de som får sjukpenningen indragen har ökat under 2016. 

"Sjuka människor friskförklaras"

Många sjuka hoppades på ett mänskligare sjukförsäkringssystem när de rödgröna tog över. Maria vet hur det kan fungera idag. Hon riskerar att bli hemlös till följd av Försäkringskassans nya praxis.

"Det är farligt att politikerna vaggar in människor i tron att de har en försäkring de inte har."

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Maria, 37, är doktorand vid ett svenskt universitet, ett krävande arbete som i kombination med privata svårigheter ledde till att hon drabbades av utmattningssyndrom, PTSD och depression. 2012–2013 var hon sjukskriven på heltid med ersättning från Försäkringskassan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Stegvis kunde jag sedan komma tillbaka till arbetet, även om det tog lång tid. Jag var helt utbränd, berättar hon.

Efter ytterligare kriser i privatlivet och en plötslig separation som nu lämnat henne ensam om föräldraskapet till tvååriga dottern, insjuknade hon igen.

– Precis som förra gången saknar jag helt och hållet arbetsförmåga och är helt utbränd, men när jag sökte sjukpenning i september meddelade Försäkringskassan att de tänker avslå min ansökan om jag inte inkommer med kompletteringar. Ändå är intyget skrivet av samma läkare som första gången jag blev sjukskriven och diagnosen är densamma, säger Maria.

"Absurd övning"

Intyget kompletterades, med samma avslagsbrev som svar. Beskrivningar av patientens symptom, som minnes- och kognitiva problem, räcker inte längre.

– Jag kan varken tänka i hela meningar eller förstå en skriven text, men Försäkringskassan vill nu veta exakt på vilket sätt och varför det hindrar mig från att bedriva forskning. Det är en absurd övning, säger Maria. 

Idag har hon varit utan sjukpenning i tre månader. 

– Om jag inte beviljas ersättning snart kommer jag att tvingas säga upp min lägenhet. Då blir jag och min dotter hemlösa eller så tvingas jag gå till socialen, vilket känns fel eftersom jag faktiskt har ett arbete, säger hon.

– Den här situationen gör mig ännu sjukare. Utan inkomst går det inte att fokusera på återhämtning.

Underkände utredning

Katarina Bergström, 49, är före detta egenföretagare och bor utanför Gävle. 2003 sjukskrevs hon för utmattningssyndrom och depression.

– Bemötandet var helt annat på den tiden jämfört med hur de behandlar mig nu. Då skickades jag på rehabiliteringsutredning och gick ett år på stresshantering. Det var inte den hetsjakt på sjuka som vi ser nu, säger Katarina Bergström.

Katarina blev inte bättre och 2007 fick hon till slut en förklaring till de smärtor hon levt med sedan 90-talet. Hon fick fortsatt sjukskrivning med diagnoserna kroniskt utmattningssyndrom och fibromyalgi.

Efter att ha deltagit i en rad program för att komma tillbaka i arbete, avbröt Arbetsförmedlingen åtgärderna eftersom det var uppenbart att hon inte klarade av det.

Sedan dess har hon haft sjukpenning. Tills nu.

– Försäkringskassan skickade mig på teamutredning i september. Experterna konstaterade att "det saknas vetenskaplig grund för att förvänta sig en förbättring". Då kallade kassan in en försäkringsmedicinsk rådgivare, en barnläkare, som underkände utredningen, berättar Katarina Bergström.

Nu får hon ingen sjukpenning utan måste skriva in sig som fullt frisk på Arbetsförmedlingen.

– De friskförklarar sjuka människor och tvingar ut dem i en omöjlig situation. Jag trodde att det skulle bli bättre med en rödgrön regering, men det har blivit värre.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat

Förändrat uppdrag

Förra hösten fick Försäkringskassan (FK) i uppdrag av regeringen att förstärka sin handläggning av sjukskrivningsärenden. Regelverket kring bedömningarna har inte förändrats, men det har tillämpningen – till följd av ökade resurser, enligt FK.

Sedan den 1 november kan FK neka och stoppa utbetalningar i väntan på kompletterande läkarintyg och betalar inte ut sjukpenning så länge utredning pågår. Om det är klart att sjukpenning ska beviljas kan de fatta ett tillfälligt beslut om utbetalning.

Försäkringskassans uppgift är inte att bedöma om en person är sjuk utan hur stor arbetsförmåga hen har.