Inrikes.

2014-03-26 11:07

Sju döms efter nazistattacken i Kärrtorp

Sju nazister från organisationen Svenska motståndsrörelsen har dömts för våldsamt upplopp i samband med attacken mot en antirasistisk demontration i Kärrtorp i december 2013.Tre ledande aktivister inom organisationen döms till fängelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

29-årige Emil Hagberg som är organisationens ledare i Stockholm, döms till 8 månaders fängelse för våldsamt upplopp.

24-årige Joakim Blixt Eriksson får 6 månaders fängelse för samma brott. Peter Jusztin, 24, döms till 6 månaders fängelse för vapenbrott och brott mot vapenlagen.

En 17-åring döms till ungdomstjänst i 80 timmar för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen.

En 18-åring i gruppen får 70 timmars ungdomstjänst för våldsamt upplopp och en 16-åring får ungdomstjänst i 50 timmar för samma brott. En 17-åring döms till ungdomstjänst.

”Tingsrätten har funnit det bevisat att folksamlingen agerat med ett gemensamt ordningsstörande uppsåt och uppvisat ett gemensamt uppsåt att hindra polisens tjänsteåtgärder i samband med demonstrationen. Det är också bevisat att folksamlingen gått till förenat våld på person”, skriver tingsrätten.

Två av männen stod åtalade för att ha anstiftat det våldsamma upploppet genom att skicka ut SMS i förväg där folk bland annat uppmanades att ta med sig tandskydd och svarta kläder. Men tingsrätten bedömer att SMS:en skickats till för få personer för att det ska vara aktuellt att döma någon för anstiftan. 

Det var den 15 december som flera hundra personer, däribland många barnfamiljer, samlades i Stockholmsförorten Kärrtorp för att demonstrera mot att nazister blivit allt mer aktiva i området. En grupp från Svenska motståndsrörelsen dök upp under demonstrationen, och gick till attack beväpnade med sköldar, påkar, flaskor, stenar och knallskott.

Förundersökningen är inte avslutad och enligt åklagaren kommer flera personer att åtalas. En 35-årig man sitter häktad misstänkt för att ha knivskurit en av nazisterna i samband med attacken mot demonstrationen.