PRIDE.

2015-07-20 14:02
Sverigedemokraten Jan Sjunnessons planer på att anordna ett ”Pridetåg” mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby upprör HBTQ-aktivister.  Bild: Erik Mårtensson/TT
Sverigedemokraten Jan Sjunnessons planer på att anordna ett ”Pridetåg” mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby upprör HBTQ-aktivister.

SD-Pride på Järvafältet möter starkt motstånd

SD-profilen Jan Sjunnesson vill anordna ett ”Pridetåg” mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby. Men initiativet kritiseras skarpt av HBTQ-aktivister, och nu har en motdemonstration planerats.
– Bilden som rasisterna försöker måla upp av våra förorter är så felaktig, säger Emelie Mårtensson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nästa onsdag ska ett ”Pridetåg” gå från Tensta till Husby på Järvafältet i Stockholm. Problemet? Som arrangör för marschen står SD-profilen Jan Sjunnesson. Han är bland annat krönikör på hatsajten Avpixlat, och har enligt Expo tidigare delat homofobiskt material på Facebook.

”Vi tågar från Tensta Centrum över Rinkeby och Kista till Husby. Valfri klädsel. Vid soligt väder kan man passa på att sola magen och benen”, står att läsa i hans Facebookevenemang.

Motdemonstration planeras

Initiativet har uppmärksammats på sociala medier och fått skarp kritik från HBTQ-aktivister, som menar att det enda syftet med SD-anhängarnas evenemang är att försöka provocera boende med muslimsk bakgrund på Järvafältet. Och nu har några personer planerat en motaktion mot SD-tåget. En av dem är Emelie Mårtensson.

– När jag såg det första Prideevenemanget tänkte jag att det var något bra, att Pride sprider sig. Men sen upptäckte jag vem som står som arrangör. Och det är ju uppenbart att de bara försöker bevisa att folk i förorten inte är lika toleranta som i innerstan, och att vissa därför inte hör hemma i Sverige enligt dem. Syftet är att ”sätta dit” människor, säger hon.

Tillsammans med en kompis har Emelie Mårtensson startat Facebookevenemanget ”Antirasistiskt Prideparkhäng på Järvafältet”, som redan har redan mer än dubbelt så många deltagare som SD-evenemanget. Både Emelie Mårtensson och hennes vän bor på Järvafältet, och har tidigare engagerat sig för att sammanföra queera personer i området.

– Bilden som rasisterna försöker måla upp av våra förorter är så felaktig. Min erfarenhet som ung kvinna, feminist och queer är helt tvärtom, jag har aldrig någonsin känt mig hotad eller otrygg här i Järvaområdet. Men det händer att man får frågor i stil med ”vågar du verkligen röra dig ute på kvällarna?” från folk som inte varit här.

Emelie Mårtensson hoppas att hon får möjligheten att dela sin bild av Järva med andra människor i samband med det antirasistiska Prideevenemanget.

– Vi vill sätta ner foten mot den skeva bild av Järva som rasisterna försöker skapa, och ha ett tillgängligt parkhäng där vi visar hur det egentligen är, säger hon.