Det var inte längesedan SD kallade sig arbetarparti och med jämna mellanrum kritiserade de borgerliga. Men den kritiken har blivit betydligt mer ovanlig, liksom pratet om arbetarparti. Det menar författaren och journalisten Mats Wingborg som beskriver Sverigedemokraternas utveckling i boken Den blåbruna röran – Sverigedemokraternas flirt med alliansen och högerns vägval, som släpps i dagarna.
– Allra tydligast är hur mycket mer marknadsliberala SD har blivit. Det visar sig bland annat i den ändrade inställningen till vinster i välfärden, där de numer tycker att privata aktörer ska få plocka ut vinster från skattefinansierad verksamhet, säger Mats Wingborg.
Han menar att anledningarna till svängningen är flera. Det handlar om att partiet har vikt sig för kritik från de privata välfärdsföretagen, att det i dag finns många före detta moderater inom SD, och kanske framför allt – målet att bilda regering med M och KD.
– Jimmie Åkesson sa det redan under landsdagarna 2015, att det är partiets långsiktiga mål. Även om Sverigedemokraterna fortfarande har samma nationalistiska ryggrad, har de anpassat politiken på flera områden för att Moderaterna ska vilja regera med dem, säger Mats Wingborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Gynnar medelinkomsttagare
I en debattartikel i gårdagens DN skriver han tillsammans med Daniel Suhonen också om att SD ändrat inställning till arbetsrätten och att de för en skattepolitik som framför allt gynnar medelinkomsttagare – inte låginkomsttagare. Även när det gäller migrationspolitiken har SD och M närmat sig varandra, men där beror det mer på en förändring hos Moderaterna.
– M har skärpt sin migrationspolitik när det gäller asylreglerna, men också vad gäller villkoren för dem som kommit hit. Sajten Avpixlat som står väldigt nära SD har riktat hårda anklagelser mot M för att de har knyckt SD:s invandringspolitik. Under ytan står Sverigedemokraterna för en betydligt hårdare nationalism, men i dagspolitiken står de ganska nära varandra.
Hur sannolikt är det att M och KD skulle släppa in SD i en regering?
– Att de skulle få sitta i regeringen, det tror jag inte. Däremot, om proportionerna efter nästa val ser ut som i dag, där SD har en vågmästarroll, kommer det bli väldigt starkt tryck inom M och KD att ta över styret med stöd av SD.
Vägval för Kinberg Batra
Mats Wingborg menar att det finns många inom såväl M som KD som vill se en sådan lösning, och dessutom finns det redan nu fem kommuner, där Gävle är den största, som styrs så.
– Samtidigt finns också motståndare mot ett sådant samarbete. Klart är att Anna Kinberg Batra kommer behöva göra ett vägval om SD får en vågmästarroll igen, och att det lär bli ett drama.