Talmansposten räknas som den mest prestigefyllda posten en folkvald politiker kan få inom Sveriges statsskick, och kommer endast efter kungen i rang, före statsministern. Talmannen är riksdagens representant i internationella sammanhang och vid statsbesök. Posten är också eftertraktad eftersom talmannen leder riksdagens arbete och har en central roll vid regeringsbildning. Det är genom talmanens uppdrag att utse statsministerkandidat som partierna ges möjlighet att bilda regering. Och just för att posten är oerhörd eftertraktad skulle det ge SD en stor legitimitet om partiet får den.
Men hur talmansposten ska tillsättas är inte lagstadgat. Historiskt har talmansposten alltid tillfallit det största partiet. Men sedan valet 1982 ändrades praxis genom att Moderaterna började förespråka att den skulle tillfalla det största partiet i den partigrupp som fick majoritet i riksdagen.
I valet 2022 var det första gången sedan 1976 som M inte är riksdagens näst största parti efter S i och med att SD knep andra platsen. Inom SD höjer man därför nu rösten om att den senare praxis ska följas – så de får den åtråvärda talmansposten.
– Vi är största parti i den här konstellationen. Vi har för avsikt att bevaka de intressena så långt det är möjligt, sa Åkesson under en pressträff under måndagen.
Nej från V och MP
Men vem som ska få talmansposten har skapat splittring inom Kristerssons tilltänkta regeringsunderlag enligt vad flera medier erfar. Enligt uppgifter till Ekot finns ett utbrett motstånd från Liberalerna att stödja en kandidat från SD. Men utåt har L-ledaren Johan Pehrson hittills varit försiktig i sina uttalanden om hur han ställer sig till talmansposten.
– Jag vill inte föregripa detta eller avslöja vad vi säger i rummen när vi för samtalen, sa Pehrson efter en pressträff i måndags.
De rödgröna partierna MP och V säger blankt nej till en talman från SD.
– Det är viktigt att det är en person som har förtroende i breda grupper, motiverade V-ledaren Nooshi Dadgostar sin hållning för TT.
Centerns avgående partiledare Annie Lööf har inte gett besked men sa till TT att hon förväntar sig att ”M behandlar frågan mycket varsamt”.
Kristersson som nu sonderar förutsättningar för att bilda regering har ännu inte gått ut med vilket parti som han tycker bör få talmansposten.
Majoritet måste acceptera
Oavsett om praxis följs eller inte måste talmannen accepteras av minst en majoritet i riksdagen. L kan därför sätta käppar i hjulet för SD:s önskan, om de väljer att ställa sig bakom en annan kandidat från det andra blocket. Dessutom finns ytterligare en rad scenarier som kan blockera SD från den åtråvärda posten.
SD kan snuvas på talmansposten om:
• Moderaterna frångår sin tidigare hållning om att största partiet bland de partier som bildar riksdagsmajoritet nomineras till talmansposten och nominerar en kandidat som släpps fram av det rödgröna blocket.
• S, V, MP och C tar fram en gemensam talmanskandidat som får stöd av L.
• M, KD och L nominerar en kandidat som släpps fram av S.
• C nominerar en kandidat som kan accepteras av de borgerliga partierna M, KD, L och även S.
• S nominerar en kandidat som får stöd av V, MP, C och L.
• S nominerar en kandidat som får stöd av M.
• M nominerar en kandidat som får stöd av S.
Scenarierna som räknas upp utgår från att respektive 349 ledamöter i riksdagen röstar enligt partilinjen.