Rasism.

2016-02-23 08:53
Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen genomför en demonstration i Stockholm till stöd för det grekiska systerpartiet Gyllene gryning. Bild: Jessica Gow/TT
Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen genomför en demonstration i Stockholm till stöd för det grekiska systerpartiet Gyllene gryning.

Så samarbetar nazisterna över gränserna

Svenska nazistgruppers kopplingar till utlandet

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Svenska nazistgruppers kopplingar till utlandet

 

Soldiers of Odin

Den högerextrema gatupatrullen Soldiers of Odin, som etablerat sig i Finland, var delvis inspiration till det ”medborgargarde” som misshandlade personer med utländsk bakgrund på Centralen i Stockholm. Gruppen försöker nu etablera sig i Sverige, men tog efter händelserna på Centralen avstånd från de våldsamma fotbollshuliganerna.

Nordisk ungdom (NU)

Talespersonen för Nordisk ungdom, Fredrik Hagberg, uppger att man samarbetar med polska nationalister i Sverige. Bland annat deltog högerextremister från Polen i samband med Folkets demonstration, där de greps misstänkta för att ha misshandlat antirasister. Nordisk ungdom har även flera gånger rest till Polen för att delta i högerextrema demonstrationer och träffa systerorganisationen Młodzież Wszechpolskas.

Svenska motståndsrörelsen (SMR)

Den militanta nazistgruppen SMR har grenar i de skandinaviska grannländerna under paraplyorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. Gruppen har även utfört stödaktioner för det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Den högerextrema Ryska imperiska rörelsen har stöttat SMR ekonomiskt. Tidigare medlemmar i SMR har även rest till Ukraina för att strida för den nazistiska Azovbataljonen.

Counterjihad-rörelsen (Pegida,
Defence League-grupper med mera)

De senaste åren har så kallade counterjihadistiska grupperingar poppat upp här och var i Europa. Rörelsens retorik är i huvudsak riktad mot muslimer, och man försöker ofta ta avstånd från ”traditionell” fascism och nazism. Exempel på grupper i counterjihad-rörelsen är Defence League, som grundades i England, och Pegida, som grundades i Tyskland.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter