Politik.

2016-01-07 08:41
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Björn Lindgren/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Så har svensk flyktingpolitik vridits åt SD:s håll

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Ett urval av frågor som regeringen har infört:

Gränskontroller

SD har länge förespråkat gränskontroller för att strypa flyktingvågen. Den 1 oktober 2015 sa Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, att gräns-kontroller var nödvändiga. Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarade: ”Se på Tyskland exempelvis som har infört gränskontroller. Det kommer ändå fruktansvärt många asyl-sökande, så det finns ingen minskning som SD fantiserar om.”

Minska invandringen 90 procent

2012 gick SD ut hårt och ville få ner invandringen med 90 procent inom en fyraårsperiod. Visserligen var det i en tid då Sverige tog emot 43 000 asylsökande, mot 163 000 2015, men det är ändå anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu har infört åtgärder som dragit ner just 90 procent på invandringen – på bara 1,5 månad. Den 9 november tog vi emot över 1 800 flyktingar. Den 27 december 153.

Kraven på anhörighetsinvandring

2011 var dåvarande språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tydliga: kraven på anhörighetsinvandring skulle helst tas bort. ”Vi vill inte riskera att hamna i ett läge där Sverigedemokraterna får genomslag för sin politik”, skrev man på DN Debatt.

Sverigedemokraterna har länge haft krav på försörjningsansvar och 24 november 2015 införde MP och S just detta. Nu måste personen som finns i Sverige visa att hen kan försörja sina anhöriga som vill komma hit.

Medicinska kontroller för åldersbestämning

Adam Marttinen (SD), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, skrev på Svenska Dagbladets debattsida i september att medicinska åldersbedömningar borde införas för flyktingar. På regeringens uppdrag avskaffades åldersbedömningen våren 2015. Den 4 november ville Miljöpartiet inte längre uppge var de står i frågan och 24 november var de hårt kritiserade metoderna tillbaka.

Tillfälliga uppehållstillstånd

Miljöpartiet ansåg att permanenta uppehållstillstånd var en huvudfråga för partiet och Stefan Löfven sa i partiledardebatten i maj 2015 klart nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Frågan om tillfälliga uppehållstillstånd har varit en grundläggande del i Sverigedemokraternas flyktingpolitik i åratal. Dels för att få färre att söka sig till Sverige, dels för att det öppnar för att ompröva rätten att vara kvar i landet. I november höll Åsa Romson en presskonferens där hon, synbart tagen, förklarade att regeringen inför tillfälliga uppehållstillstånd.

– Jag ska vara helt ärlig, vi har under den senaste tiden ett antal mycket svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. De senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd är att ändå göra något, sa hon då.