EPH heter det tjeckiska företaget som vill köpa statligt ägda Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Företaget äger även annan brunkolsverksamhet i landet och dess styrelseordförande och ägare Daniel Křetínský har varit tydlig med att han hoppas på en kolrenässans inom en snar framtid. Försäljningen vore ett ödesdigert svek av Vattenfall och regeringen, menar miljörörelsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Om regeringen låter Vattenfall sälja till en klimatskurk som tjeckiska EPH visar det att en av världens mest miljörespekterade regeringar sviker när det gäller som mest, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.
Författaren och journalisten Naomi Klein gick på tisdagen ut tillsammans med Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Bill McKibben, från klimatorganisationen 350.org, och fördömde beslutet.
– Vi hoppas innerligt att den svenska regeringen och riksdagen tar ansvar och stoppar detta vansinne, skriver de i en debattartikel i SvD.
De poängterar att en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet – som innefattar några av de största kolgruvorna och kolkraftverken i Europa – till en aktör som vill utöka verksamheten är så allvarligt att det hotar Parisavtalets mål om högst 2 graders global uppvärmning.
Vattenfalls vd Magnus Hall förklarar försäljningen genom att säga att det är en del av företagets omställning och jämför affären med bilägande:
– Om man har en dieselbil och sedan bestämmer sig för att man vill göra en miljöinsats så köper man en elbil. Då koncentrerar man sig på det och säljer den gamla bilen, säger han i SVT:s morgonsoffa, men kunde inte svara på varför man inte istället kan skrota dieselbilen.
Förutom de potentiellt katastrofala miljökonsekvenserna visar försäljningen att Vattenfall förlorat mellan 22 och 27 miljarder kronor på investeringen. Vd Magnus Hall bekräftade också under tisdagen att Vattenfall inte får någonting betalt för kolet, förutom att de får behålla elprissäkringar till ett värde av nio miljarder kronor.
EPH tar över Vattenfalls verksamhets tillgångar, som inkluderar en kassa på 15 miljarder kronor, men får också ta över skulderna och avsättningarna, inklusive åtaganden för återställande av dagbrott, som uppgår till totalt 18 miljarder kronor. Det gröna partiet i Tyskland vill dock ha tydligare garantier att de pengar som har avsatts för återställande av dagbrott kommer att användas till rätt syfte.