SJ lägger ner sina 17 resebutiker runtom i Sverige och även den i Köpenhamn. Ersättningen blir Pressbyrån och en satsning på tågvärdar. Men resenären Sven Hellbom är skeptisk.
– Jag tror att servicen kommer bli sämre.
Sven Hellbom i Lödöse menar att resebutiker också fungerar som servicecentral bland annat vid störningar.
– Att de praktiskt taget upphör är dåligt, säger han.
SJ:s resebutik på Uppsala centralstation är en av de som ska bort. Inom ett par veckor stängs butiken. Många Uppsalabor har protesterat.
– Det känns minst sagt underligt att bygga en helt ny tågstation för att sedan inte ens kunna köpa biljetter i resebutiken. Uppsala är faktiskt Sveriges fjärde största stad, säger miljöpartisten Maria Garfdjell till Sveriges radio.
Samma service
Men SJ menar att resenärerna kommer att få samma service i framtiden.
– Det vill säga både boka om vid resestörningar och få ersättningsbiljetter, säger Thomas Silbersky som är marknads- och försäljningsdirektör på SJ.
Han poängterar att avtalet med Pressbyrån och 7-Eleven innebär att antalet butiker där man kan hämta ut sina biljetter radikalt ökar.
Satsar på tågvärdar
Utöver att hjälpa till med biljetter kunde också resebutikernas personal gå ut på perrongerna för att informera vid trafikstörningar. Därför kommer SJ satsa på kundvärdar, dels fast personal på de stora stationerna och personer som med kort varsel kan rycka in på mindre stationer för att hjälpa resenärerna till rätta när det blir tågkaos.
Sven Hellbom är kritisk till att SJ rationaliserar bort personal.
– Allt effektiviseras hela tiden, arbetsuppgifter ersätts av maskiner samtidigt som arbetstiden inte minskar; det går inte ihop. Samtidigt som det är hög arbetslöshet, säger han.
Pressbyråns personal ska nu få utbildning i att hantera tågbiljetter och i slutet av mars stänger SJ sina resebutiker runtom i landet. SJ kommer också att utöka sitt samarbete med resebyråerna Resia och Big Travel som har 57 respektive 30 butiker i Sverige.