Det finns en historisk syn på att kvinnor som blir slagna i hemmet har sig själva att skylla, anser Rolf Granér, polisforskare vid Linnéuniversitetet.
– Det är myten om kvinnan som skaffar sig misshandlande män gång på gång. En myt som gjorde dessa kvinnor mindre värda. Den bilden finns fortfarande kvar, om än inte i samma utsträckning. Men polisen nedvärderar fortfarande "återfallsmålsägare".
Rolf Granér tycker att det finns ett generellt problem med brottsofferbemötandet.
– Det är defintivt högre status att ta fast tjuvar. Hela kärnan i polisarbetet är jakten. Identifiera bytet, jaga det, fånga det och oskadliggör det. Sen omfattar gudskelov inte den kärnan alla poliser.
"Fel med register"
Magnus Lindgren, generalsekreterare för organisationen Tryggare Sverige, har jobbat som polis och forskat kring hanteringen av brottsoffer. Han håller med om att brottsofferhantering har lägre status inom kåren.
– Svensk polis bedriver en reaktiv verksamhet där arbetet med brottsoffer har fått lägre status och har lagts ut på enskilda medarbetare vilket har gjort att det kan gå fel med register på det här sättet.
Vad är problemet med det här registret?
– Det är många saker som är rent av förskräckliga. Först och främst så kan det vara olagligt och sen kan det också finnas rent olämpliga uppgifter där.
Hur kan det komma sig att det här registret passerat många ögon utan att någon reagerat?
– Det sägs att det är ett 40-tal personer som sett det här registret och det är förvånande att ingen reagerat. Jag tror dock att syftet med det här registret från början var av god vilja och inte att raljera över kvinnor med massa onödig fakta.
Polisen försvarade registret
Christian Agdur, polismästare i Södertörn och den som är ansvarig över gruppen som fört registret, har försvarat uppkomsten av det sedan avslöjandet.
– Han måste ha missat sin funktion som polischef. Han har fortsatt att driva ett aggressivt försvarstal för ett register som var fel på alla plan. Registret är olagligt, otillåtet, otillräckligt skött och utan syfte, säger Rolf Granér.
Vad blir konsekvensen om kvinnor tappar förtroende för polisen och inte vågar anmäla?
– De fortsätter att bli slagna, de är en grupp som svävar i livsfara. Det finns en risk att misshandeln trappas upp så att de till slut blir mördade. Det finns ett problem i brottsofferbemötandet som polisen måste ta itu med.