Inrikes.

2015-05-04 09:48
  • Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-migranter, kritiseras för ett uttalande att tiggare utnyttjas för kriminalitet och prostitution. Bild: Nora Lorek/TT
    Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-migranter, kritiseras för ett uttalande att tiggare utnyttjas för kriminalitet och prostitution.
  • ”De allra flesta är här frivilligt eller på grund av ett fattigdomstvång”, säger Aaron Israelson, chefredaktör på tidningen Faktum.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    ”De allra flesta är här frivilligt eller på grund av ett fattigdomstvång”, säger Aaron Israelson, chefredaktör på tidningen Faktum.

Regeringens samordnare sprider rykten om tiggare

Martin Valfridsson drog stora rubriker förra veckan när han gick ut och sa att EU-migranter utnyttjas av kriminella ligor.
   Men vid en faktakoll hos hans källa visar sig samma obekräftade rykten som florerat tidigare.
   – Vi har inga bevis på att någon blir utnyttjad eller att någon utnyttjar andra, säger Larisa Lacatus på Frälsningsarmén.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bara ett par dagar innan Dagens ETC intervjuar Martin Valfridsson har han sagt till Sveriges Radio att tiggare utnyttjas för kriminalitet och prostitution. Uttalandet fick stort genomslag, det är precis detta som de som hetsar mot romer alltid har hävdat. Martin Valfridssons ord väger tungt, han är sedan tre månader nationell samordnare för utsatta EU-migranter, utnämnd av Socialdepartementet.

– Jag har fått de här uppgifterna från olika håll efter att pratat med framförallt frivilligsektorn, civilsamhället och personer som träffar folk som träffat gruppen. Åtminstone i storstäderna får jag en bild av att hänsynslösa grupper utnyttjar människor. Jag hade önskat att jag inte hade sett det, men när jag får frågan måste jag svara ärligt, säger han.

Exakt vilka som har lämnat uppgifter till Martin Valfridsson vill han först inte gå in på. Han säger att han pratat med poliser, tjänstemän och frivilliga hjälparbetare. Till slut berättar han att han har hört mycket från Frälsningsarmén Hornstull i Stockholm.

– Men det behöver du inte skriva, det blir så stor press på dem, säger han.

”Har inte sagt det”

På Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull arbetar Larisa Lacatus. Hon är ansvarig på Center för EU-migranter och hon bekräftar att hon har pratat med Martin Valfridsson.

– Han har varit här, men vi har inte sagt till honom att det pågår något organiserat utnyttjande av EU-migranter, säger hon.

Ett fall har Larisa Lacatus sett under sin tid på Frälsningsarmén, då gällde det tre personer från Bulgarien som tvingats att tigga på en annan ort. När det upptäcktes kördes de till Stockholm där socialjouren skickade dem vidare till Frälsningsarmén.

– Vi har också tystnadsplikt så jag kan inte säga så mycket mer, men vi stöttade dem. Men det var bara ett fall som vi visste att de var utnyttjade och det var inte här i Stockholm, fortsätter Larisa Lacatus.

Utnyttjas EU-migranter av kriminella?

– Det har vi inte sett. Vi möter grupper, och man har hört vissa saker från andra, men det är ingenting vi har varit inblandade i eller undersökt. Det är svårt att svara ja eller nej, för vi har inte sett det direkt. Kanske händer det ute på gatan, men det är svårt för oss på centret att svara på eftersom vi inte arbetar där.

Få personer har enligt Martin Valfridsson gripits för brotten han menar har begåtts. Anledningen uppger han vara att EU-migranter inte vågar anmäla eller ha kontakt med myndigheterna.

Martin Valfridssons anklagelser är långt ifrån det enda från politiker och tjänstemän som vid en närmare granskning visar sig vara tunna. Så sent som i torsdags skrev Beatrice Ask på DN Debatt att Moderaterna vill förbjuda ”organiserat tiggeri” och hänvisade till en rapport från Länsstyrelsen Stockholm som säger att 300–500 EU-migranter kan ha utnyttjats för tiggeri.

– Det är uppenbart att hon antingen inte har läst rapporten eller valt att tolka den på ett sätt som artikelförfattarna gång på gång understryker att man inte ska tolka den på, säger Aaron Israelson, chefredaktör på tidningen Faktum.

I rapporten står det att av 174 tillfrågade kommuner har 25 svarat ja på frågan om kommunen har varit i kontakt med EU-migranter som kan ha utnyttjats för tiggeri. När Sydsvenskan sedan gjorde en granskning av de fyra kommuner som svarat ja i Skåne tog samtliga tillbaka sina uppgifter. De hade missuppfattat frågan och trodde att den handlade om huruvida man har varit i kontakt med EU-migranter.

Upplever du att politiker fattar beslut om EU-migranter som är byggda på lösa grunder?

– Utan tvekan är det så. All forskning visar på motsatsen av vad politikerna säger. De allra flesta är här frivilligt eller på grund av ett fattigdomstvång. Jag har träffat oerhört många själv, hälften av vår försäljarkår består av fattiga romer. Martin Valfridsson har ju jobbat för Beatrice Ask och det kanske är en viktig bakgrundsinformation i sammanhanget. Jag tycker att det är beklämmande att någon som jobbar med frågan inte har bättre koll, säger Aaron Israelson.

Myter om romer

• Romer har varit omgärdade av myter och rykten i århundraden. Man behöver inte gå längre tillbaka än till 30-talets Nazityskland för att se samma rykten som florerar nu.

• Vanligast förekommande rykten är att romer fejkar sin fattigdom, att de kör runt i flotta bilar (eller vagnar), har statusprylar och fickorna fulla av pengar.

• Att tiggeriet organiseras av kriminella är ett av de mest spridda ryktena som florerar men både polisen och frivilligorganisationer säger att de inte sett någon sådan utbredd verksamhet.