Hoppa till innehållet

Inrikes

Privata bolag tar över allmännyttan – låginkomsttagare trängs bort

I Husby i västra Stockholm har många hyresrätter sålts till  D Carnegie & Co, renoverats och fått mycket högre hyror. Många har tvingats flytta. 
I Husby i västra Stockholm har många hyresrätter sålts till D Carnegie & Co, renoverats och fått mycket högre hyror. Många har tvingats flytta.  Bild: Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Dagens ETC. Allmännyttan i miljonprogrammen säljs ut till privata bolag. Genom högre hyror och strängare krav på inkomst tvingar man bort de mindre ekonomiskt bemedlade och höjer marknadsvärdet på fastigheterna.

"Frågan är ju var de här människorna ska ta vägen när det sista miljonprogrammet är renoverat och marknadsanpassat", säger bostadsforskaren Emil Pull.

De stora privata investmentbolagen har fått upp ögonen för miljonprogrammen och står nu i kö för att köpa upp bostadsbeståndet från allmännyttan. Den största aktören är D Carnegie & Co – vars huvudägare är det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone – som inom loppet av några år har köpt upp miljonprogramsfastigheter för närmare 16 miljarder kronor, enbart i Stockholmsområdet.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser