Polismyndigheten i Västra Götaland har haft registret - en datorfil- på sina servrar sedan åtminstone 2012. Det ska innehålla uppgifter om runt 180 personer som deltagit i aktioner mot utvisningar.
– Vi tycker det är väldigt oroande men inte så förvånande att polisen funnits det rimligt att registrera folk utan brottsmisstanke enbart på grund av att de protesterar mot deportationer, säger aktivisten Therese från nätverket Aktion mot deportation.
Polismyndigheten i Västra Götland har nu raderat filen från servrarna, överlämnat den till åklagare och anmält sig själva till Internutredningen (IU) eftersom registret kan vara olagligt.
–Uppgifterna i filen är vaga. Det förefaller inte finnas uppgifter om någon brottslig handling eller förberedelse till något brottsligt. Det kan givetvis finnas lagliga skäl för att upprätta den, men jag kan i dag inte se vilka det skulle vara, säger Länspolismästare Klas Friberg i ett pressmeddelande.
På en presskonferens under måndagsförmiddagen uppgav han att Polismyndigheten i Västra Götaland fått registret en "annan myndighet" i samband med att polisen skulle göra en riskanalys inför en utvisning. Sedan dess har det funnits kvar i datorsystemen. Vilken myndighet som registret kommit från vill inte Klas Friberg inte avslöja.
Trodde den var borta
Kriminalunderrättelsetjänstens handläggare som tog emot filen 2012 ska ha trott att den var raderad. Enligt Klas Friberg fick Polismyndigheten i Västra Götaland förra veckan reda på att filen fanns kvar. Redan i somras ska den dock ha upptäckts av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, i samband med en stickprovskontroll.
Therese från Aktion mot deportation tycker att det är väldigt problematiskt att polisen bedriver åsiktsregistrering men att det finns sådant som oroar nätverket mer än den nu anmälda filen.
– Vi ser hela tiden att polisen gör orimliga saker mot folk utan att de är misstänkta för något brott. Till exempel fängslar de folk i migrationsverkets förvar och deporterar dem till krig, förföljelse och tortyr.
Enligt polisen innehåller filen uppgifter om namn och personnummer och de flesta personerna är boende i Sverige. Under tisdagens presskonferens ville inte Klas Friberg kommentera hur regsitret använts eller när det upprättats. Han ville heller inte använda ordet ”personregister” utan talade om en ”fil med namn”.