Inrikes.

2014-03-11 04:39
Naziattacken inträffade i lördags natt vid Möllevången i Malmö.
Naziattacken inträffade i lördags natt vid Möllevången i Malmö.

Polisen sågas: ”Nazisternas våld måste tas på allvar”

Sedan den våldsamma attacken i Malmö växer nu kritiken mot polisen som anklagas för att inte ta hotet från nazisterna på allvar.
    – Vi vet nu att risken för att bli utsatt för dödligt våld är stor om man engagerar sig mot rasism, säger Deniz Yusuf från förbundet Allt åt alla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under natten mot söndagen angrep en grupp nazister en feministisk manifestation i Malmö. Deltagarna ska omkring klockan 00.30 ha blivit angripna, i korsningen mellan Kristianstadsgatan och Falsterbogatan i området Möllevången i Malmö. Sex personer fick föras till sjukhus. En man är allvarligt skadad och vårdas fortfarande på sjukhus. Han är en känd profil i Malmös vänsterkretsar och är en profilerad MFF-supporter.

– De hade knivar och skrek nazistiska slagord. Jag trodde att de skulle ha ihjäl någon, säger ett vittne.

Enligt Malmöpolisen är tre personer anhållna för försök till mord.

Några av förövarna är medlemmar i nazistiska Svenskarnas parti. Det förnekas inte av partiledaren Stefan Jacobsson, som dock vägrar ta avstånd eller fördöma de våldshandlingar som utförts av partikamraterna.

– Man har rätt att använda nödvärn om man blir attackerad av en större grupp.

Hur kan du hävda nödvärn när dina partimedlemmar går till attack beväpnade med knivar?

– Jag kan inte svara exakt för vad som hände i den turbulenta situationen, säger han och avslutar samtalet.

Stefan Jacobsson ville inte heller bekräfta om de anhållna är medlemmar i partiet.

På söndagen hölls stöd­demonstrationer på flera platser i landet. En av talarna i Stockholm var Deniz Yusuf från organisationen Allt åt alla, som är vän med två av de drabbade.

– Attacken visar att toleransen för rasism och nazism ökar i samhället. Vi vet nu att risken för att bli utsatt för dödligt våld är stor om man engagerar sig mot rasism. Svenska nazister har haft ihjäl över 20 personer de senaste 25 åren, säger han.

”Tror att de kan komma undan”

Deniz Yusuf menar att den nazistiska rörelsen känner medvind i Sverige.

– De känner sig så starka att de tror att de kan komma undan med en sådan här attack politiskt. En död antirasist protesterar inte mot nazister.

Den bilden bekräftas av flera experter.

– Just nu ser vi en nazistisk mobilisering inför höstens val som saknar motstycke under efterkrigstiden, skriver Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.

Men den ökade nazistiska aktiviteten har inte tagits på allvar av Säkerhetspolisen, menar han.

– Deras analys bidrar till en bild där extremhögern reduceras till ett gäng våldsamma, förvirrade ungdomar utan politiska ambitioner, skriver Daniel Poohl.

Sedan händelserna Kärrtorp och i Malmö höjs nu röster för att polisen ska agera mer kraftfullt mot den nazistiska rörelsen.

– I nästa Agenda vill jag höra en tuff utfrågning av Säpo­chefen. Hur kan nazister än en gång kunna attackera fredliga demonstranter? Sanslöst, skriver Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Säpo, polisen, media och alla vi andra har stora problem. Vi behöver enighet och tydlighet. Se mönster – inte skuldbelägga offer.”

Fredrik Gertten, dokumentärfilmare och Malmöbo, på Twitter.

”Det är helt oacceptabelt att feminister och antirasister angrips när vi samlas för fredligt manifestera för ett samhälle fritt från kvinno-förtryck eller rasism.”

Christina Höj Larsen (V), antirasistisk talesperson, i ett pressmeddelande.

”I nästa Agenda vill jag höra en tuff utfrågning av Säpochefen. Hur kan nazister än en gång kunna attackera fredliga demonstranter? Sanslöst!”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, på Twitter.

”Om jag attackeras av nazister kallas jag vänsterextrem och medskyldig till ’bråk’. Börjar bli riktigt rädd för medias och polis ’neutralitet’.”

Anna Ardin på Twitter.

”Kanske läge att uppdatera den där extremist­­utredningen. Igen.”

Johan Wirfält på Twitter.

”Nu är det skärpning. Slut på likställande resonemang om nazism, antirasism och vänsteraktivism. Det gäller medier, Säpo och politiker.”

Malin Ullgren på Twitter.

”Nu har vi – återigen – sett bevis på att högerextremismen är och förblir den enda riktigt farliga politiska rörelsen i Sverige – ett dödligt hot mot invandrare, hbtq-personer och vänsteraktivister.”

Petter Larsson på Aftonbladet Kultur.