Palestinsk olivolja slår miljonrekord – efterfrågan ökar i takt med Israels dödande
Svante Tidholm är styrelsemedlem i Jord och frihet. Till höger, i rosa tröja, syns Per Erixon som är styrelseordförande i föreningen.
Bild: Linnea Tammerås
Dagens ETC
I takt med att Israel fortsätter det storskaliga dödandet i Gaza ökar efterfrågan på palestinska produkter. Den ideella föreningen Jord och frihet levererar sedan 21 år tillbaka olivolja till Sverige.
Föreningens Svante Tidholm berättar om böndernas svårigheter under israelisk ockupation, och den riskfyllda transporten av varor via israeliska hamnar.
– Vi är beredda på att det när som helst kan bli sista året vi lyckas.
Med en mild vårvind kommer en lastbil från Palestina. Det är den årliga leveransen av olivolja – och andra produkter – som har anlänt.
Mottagare är Jord och frihet, en ideell förening som sedan 21 år bedriver solidarisk handel med bönder i Palestina. Aldrig har de haft en så här stor leverans: 12 500 flaskor och 320 femlitersdunkar – totalt 17 ton produkter värda två miljoner kronor.
Lastbilen stannar framför arbetarkooperativet Kapsylen på Södermalm i Stockholm. Där lastas pallar fulla med kartonger av på gatan.
Vänner och bekanta till Jord och frihet-föreningen hjälper till att bära upp lådorna. Svante Tidholm arbetsleder.
Bild:
Linnéa Tammerås
Går det åt?
– Det är det som är grejen, efterfrågan är för stor. Den här lasten är nästan helt såld redan, säger Svante Tidholm, styrelsemedlem i Jord och frihet som är på plats för att bära in lasten i vänsteretablissemanget Kafé 44:s lagerutrymme.
”Hela världen ser lidandet”
Köpintresset för palestinska produkter tenderar att öka när konflikten mellan Israel och Palestina aktualiseras, förklarar han. Sedan Hamas attack den 7 oktober 2023 och Israels massiva dödande i Gaza har efterfrågan fullkomligt exploderat.
– Folk skriker efter sätt att göra någonting för palestinierna. Hela världen ser palestiniernas lidande och alla känner frustration över situationen. Och svenska regeringen gör ingenting. Det här blir ett väldigt praktiskt, konkret och tydligt sätt att göra något.
Alla produkter som Jord och frihet vidareförmedlar framställs på palestinska Västbanken: dadlar från Jericho, tvålar från Nablus och olivolja från områden runt Ramallah.
Produktionen samordnas med hjälp av jordbruksorganisationen Palestinian agricultural relief committee, Parc. Parc hjälper bönder att organisera sig i självstyrande kooperativ, förfina sin verksamhet, marknadsföra produkterna och exportera dem utomlands.
Jord och frihet har lager i Malmö, Göteborg och Stockholm. De säljer produkterna i sin nätbutik och via återförsäljare som second hand-affären Björk och frihet.
Bild:
Linnéa Tammerås
Jord och frihet åker med jämna mellanrum och besöker sina samarbetspartners i Palestina. Senast de hade planer på att åka var i november 2022, men då tillät säkerhetsläget det inte.
Bild:
Linnéa Tammerås
Jordbruket blir ett motstånd
Poängen är att ge palestinierna ekonomiska förutsättningar att leva, förklarar Svante Tidholm. Jord och frihets roll är att förmedla kunder i Sverige. Pengarna kan bönderna sedan använda för att organisera sig, utveckla sitt jordbruk och skapa ett starkare, mer uthålligt civilsamhälle.
– Brukandet av jorden är en del av motståndet i Palestina.
Hala Hamza arbetar för Al Reef, en utlöpare av Parc som ansvarar för den kommersiella delen av olivoljekooperativen. Hon vittnar för Arbetaren om en allvarlig försämring för organisationens personal:
– Till exempel har antalet vägspärrar nästan fördubblats under det senaste året, vilket har separerat ännu fler städer, byar, flyktingläger och jordbruksmarker från varandra. För att inte tala om de ständiga militäroperationerna.
Vid olika tillfällen i oktober 2024 dödades en 60-årig kvinna och tre barn medan de skördade sina oliver i Jenin och Nablus på Västbanken, skriver Per Erixon.
Ovanpå porten vid Kafé 44 citeras Erkki Lappalainen, en poet som bodde i huset. Lappalainen dog den 5 oktober 2010.
Bild:
Linnéa Tammerås
Beroende av israeliska hamnar
Det är mot den bakgrunden som Jord och frihet – och deras kunder – ser det som så angeläget att stötta de palestinska bönderna. De förbeställda varorna är nästan slutsålda, men det kommer att finnas tusentals flaskor att köpa hos någon av återförsäljarna, exempelvis second hand-butiken Björk och frihet, säger Svante Tidholm.
Samtidigt som efterfrågan ökar försvåras Jord och frihets verksamhet i takt med att konflikten eskalerar. Efter Hamas attack den 7 oktober drog myndigheter och organisationer öronen åt sig, och försökte på olika sätt förebygga alla kopplingar till den terroristorganisationen.
Nordea stoppade Jord och frihets överföringar till Palestina, kopplade in en särskild enhet på banken och granskade organisationens styrelse. Betalningarna blev flera månader försenade.
En mer permanent svårighet är varutransporten. Palestina har inga egna hamnar. Allt måste därför gå via en Israelflaggad båt, med ett israeliskt bolag från en israelisk hamn. Det gör verksamheten sårbar, förklarar Svante Tidholm.
– Vi är beredda på att det när som helst kan bli sista året vi lyckas.
Etiskt komplicerat handelsavtal
Men än så länge låter Israel handeln fortsätta.
– De vill inte riva upp det ekonomiska avtal de har med den palestinska myndigheten eftersom vi palestinier importerar så mycket från dem, säger Hala Hamza till Arbetaren.
Exporten till Sverige är dessutom beroende av associeringsavtalet mellan EU och Israel, som bland annat reglerar handeln mellan regionerna. Det är en etiskt komplicerad fråga för Jord och frihet, eftersom organisationen gärna skulle se att EU införde en handelsblockad mot Israel. Det skulle sätta press på landet att upphöra med det krig mot Gaza som av många kallas folkmord.
– Men en sådan handelsblockad skulle spilla över på palestinska varor, och göra det omöjligt för oss att bedriva vår verksamhet, säger Svante Tidholm.
För drygt 20 år sedan importerade Jord och frihet en liten provflaska palestinsk olivolja från Paris. I år består leveransen av 12 500 flaskor och 320 femlitersdunkar.
Bild:
Linnéa Tammerås
Dör vid 40
Jord och frihet är inte ensamma om att vilja använda handelsvapnet mot Israel. S, V och MP kräver att EU:s assiocieringsavtal med landet pausas. MP skriver på sin hemsida att Israel bryter mot den klausul i vilken upprätthållandet av mänskliga rättigheter är en förutsättning för samarbetet.
Sedan den 7 oktober 2023 har den israeliska armén dödat över 51 000 människor i Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet. Enligt Middle East Eye är den förväntade medelåldern i Gaza numera 40,6 år.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.