Flera undersökningar visar att överviktiga diskrimineras på arbetsmarknaden – de har mycket sämre chanser vid rekrytering, tjänar sämre och avskedas lättare, skriver tidningen Kollega.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Numera är det dock möjligt att anmäla en arbetsgivare för diskriminering på grund av fetma. Det är tack vare ett rättsfall i Danmark där en dagbarnvårdare hävdar att han blev diskriminerad på grund av sin vikt när han blev uppsagd.
Fallet gick till EU-domstolen som redan 2013 slog fast att fetma visserligen inte är ett handikapp men kan klassas som funktionshinder om den leder till begränsningar i arbetsförmågan. I så fall strider en uppsägning mot unionens likabehandlingsdirektiv. Dansk domstol har ännu inte avgjort fallet.
Få anmäler
I Sverige är det dock få som anmäler till Diskrimineringsombudsmannen. DO känner inte till ett enda fall enligt tidningen Kollega.
Jenny Vinglid, ordförande för Riksförbundet Hälsa oberoende av storlek, önskade att flera vågade anmäla men tror också många överviktiga är osäkra på om de verkligen blir diskriminerade.
– Det kan ju vara svårt att ”ta på”. Om du på en anställningsintervju känner att du troligtvis får helt andra frågor om dina motionsvanor än andra, och sedan inte får jobbet. Då är det svårt att veta om arbetsgivarens beslut beror på övervikten eller på något annat, säger hon till Kollega.
Jenny Vinglid uppmanar alla som känner sig drabbade att anmäla.
– Många som har ett BMI på 35 eller mer och har haft sjukdomen i många år tycker att de mår bra och tänker inte på att de är överviktiga. Då kanske de inte sätter det i samband med att de blir uppsagda. Eller så kan man tycka att det är skamfullt att ha blivit uppsagd på grund av sin vikt.