Projektet samlar kompetenser från Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset, Karolinska institutet och KTH. Det handlar om ett test som undersöker antibiotikaresistens. Idag finns redan sådana, men det är lång ledtid, uppemot ett dygn. För en svårt sjuk patient kan det vara för lång tid. Det nya testet ska garantera fyra timmar.
Arbete med mikroskop
– Hela vårt test bygger på att titta på enstaka bakterier i mikroskop, så vi bygger mikroflödeskanaler där vi fångar bakterierna. Vi växer bakterierna under mikroskop och tittar på hur de svarar på antibiotikan och sedan har vi olika kemiska tester som visar vilka bakteriearter som finns i provet, säger Johan Elf, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Uppsala universitet.
”Fokus på blodinfektioner”
Projektet ska pågår under fem år. Det leds av Dan Andersson, professor i medicinsk bakteriologi vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi på Uppsala universitet.
– Det stora fokuset är på blodinfektioner och det är väldigt allvarliga infektioner. Det finns studier som visar att för varje timme som en blodinfektion går obehandlad eller behandlas med fel antibiotika ökar risken att dö med ungefär fyra procent per timme, säger han.