Socialdemokraterna har inte inte velat utlova något specifikt samarbete, men sedan måndagseftermiddagen hade de med hjälp av V och MP fått egen majoritet med 41 av 81 mandat. Men marginalerna är små, och under natten till torsdagen slog rösträkningen av det sista valdistriktet över ett av de 41 mandaten från S till M. Det innebär nytt hopp för sittande kommunalrådsordförande Axel Josefson (M) – men i så fall åter i ett minoritetstyre.
På direkt fråga från Dagens ETC i måndags svarade Axel Josefson (M) att han kunde tänka sig att samarbeta med SD i vissa frågor, men inte såg någon möjlig koalition med Socialdemokraterna.
Och Emmyly Bönfors (C) har liksom sina kollegor på riksnivå dragit en gräns mot SD. Så har även S,V och MP. Samtidigt får den borgerliga alliansen inte egen majoritet. Rödgröna plus Centerpartiet skulle få egen majoritet och Vänsterpartiets Daniel Bernmar sade tidigare i veckan att de är beredda att samarbeta med ”eventuella andra som är beredda att styra tillsammans med oss för ett mer rättvist Göteborg”.
Värt att notera är att Centerpartiet med sina ringa tre mandat inte gjort ett dåligt val i Göteborg. De ökade något jämfört med förra valet och fanns under en tid inte alls representerade i kommunfullmäktige. Nu skulle de tre mandaten räcka för att tippa tillbaka vågen till en rödgrön majoritet, förutsatt att C lämnar alliansen och siktar på högre inflytande själva istället.
Därtill måste lokala Demokraterna räknas in i leken. De skrällde med 16 procent i valet 2018, men slutade i år på sex procent.
– Demokraterna måste bestämma sig vad de ska vara för ett slags parti, när nu inte frågan om Västlänken finns. De drog åt sig folk från en massa håll som alla var emot Västlänken, men inbördes var de väldigt splittrade med stora motsättningar som flöt upp under förra året och bitvis i år, sade Jonas Hinnfors som är professor i statsvetenskap till Dagen ETC tidigare i veckan.
Sedan starten har flera av de tyngre namnen lämnat Demokraterna. Kvar står partiledaren Martin Wannholt, före detta moderat.