– Det är ofattbart att Södra har varit inne och avverkat både nyckelbiotoper, värdekärnor och skogar som är planerade att ingå i ett naturreservat. Södra anser sig bedriva ett hållbart skogsbruk och är certifierade enligt skogsbruksstandarden FSC. Det är därför inte acceptabelt att Södra beter sig på det här viset, säger biologen Erland Lindblad från Naturskyddsföreningen Kronoberg.
Södra bekräftar att avverkningen har skett i området och de är medvetna om att ett klagomål har lämnats in till FSC Sverige, men motiverar detta med att skogen var angripen av granbarkborre.
– De åtgärder som är genomförda på fastigheten är utförda med anledning av mycket omfattande angrepp av granbarkborre. Åtgärderna har genomförts i samråd med Skogsstyrelsen där flera sakkunniga från både Södra och Skogsstyrelsen deltagit. Det finns ingen vinnare i läget som uppstått med granbarkborreangreppen utan syftet med åtgärderna är att begränsa/stoppa angreppen, som i det här fallet hotar delar av de naturvärden som finns på platsen, säger Tomas Rahm, miljöchef på Södra.
Detta är en motivering som Erland Lindblad inte köper.
– De använder granbarkborren som förevändning för att gå in där. Granbarkborren finns överallt och den gynnas framförallt av just kalhyggesbruket. Men det här är områden som de inte ens borde röra, det är ett reservatsförslag, säger han och fortsätter:
– Det gör att Länsstyrelsens agerande är ännu mer obegripligt. Med tanke på att endast 2,4 procent av den produktiva skogsmarken är skyddad i Östergötland är det närmast skandalöst att myndigheten inte stoppat avverkningarna av dessa unika skogar, säger han.
Kriterierna i FSC-standarden rör bland annat att skogsbruket ska respektera alla nationella och lokala lagar och administrativa krav samt att nyckelbiotoperna ska undantas från alla skogsbruksåtgärder, förutom åtgärder påkallade för att bevara eller främja biotopens naturliga eller hävdbetingade biologiska mångfald. Skogsbrukare ska även genomföra påvisbara åtgärder för att säkra förekomster av rödlistade arter utanför avgränsade nyckelbiotoper.
Nu ska en extern revisor titta på fallet och avgöra om det följer skogsbruksstandarden.
– Synpunkter från externa intressenter är en viktig del i ett fungerande certifieringssystem, och det har vi att förhålla oss till. Det är en viktig del i att jobba med ständiga förbättringar, säger Tomas Rahm på Södra.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.